Primera sentència a favor de l'AMI per la 'guerra de banderes'

El jutge desestima la denúncia interposada contra l'Ajuntament de Vilassar de Dalt per no posar la bandera espanyola al balcó | Els consistoris i consells comarcals de l’Associació de Municipis per la Independència denunciats són un total de 281, entre els quals hi ha Ullastrell

Lluïsa Tarrida
17 de setembre del 2014
Actualitzat a les 16:13h
La bandera espanyola continuarà sense onejar a l’Ajuntament de Vilassar de Dalt després de conèixer-se la sentència favorable emesa pel jutjat contenciós administratiu número 17 de Barcelona, que ha desestimat la denúncia interposada per la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya. És el primer cop que un ajuntament de l’Associació de Municipis per la Independència guanya en primera instància una denúncia interposada per aquesta qüestió. 

El setembre del 2012 la Delegada del Govern va demandar l’Ajuntament de Vilassar per no col·locar la bandera espanyola a la façana de l’edifici consistorial, després que en el Ple de 27 de març de 2012 una moció votada afirmativament pels grups de CiU, GEVD, OXV, CEV, ERC i PSC (12 regidors) desestimés la petició del PP (1 regidora) de restituir la bandera espanyola en el consistori.

Aquest dilluns, dos anys més tard, s’ha conegut la sentència del jutge que desestima la demanda per defecte de forma i, a més, imposa a l’Estat espanyol fer-se càrrec de les costes judicials de 1.000€.

Els casos vallesans

Entre els municipis denunciats al Vallès hi ha Ullastrell que té dos contenciosos interposats per Llanos de Luna referents a la sobirania fiscal i per haver-se declarat territori català lliure. El govern municipal però, es manté ferm amb la seva decisió i l'estelada continua onejant al màstil de l'Ajuntament, així com no ho fa pas la bandera espanyola.

A Vacarisses, l'equip de govern es va veure obligat a retornar la bandera espanyola al màstil de l'Ajuntament "per imperatiu legal" després que el regidor del Partit Popular denunciés la seva absència. 

Matadepera, Rellinars i Viladecavalls també formen part de l'AMI però no han estat subjectes de cap denúncia per part de la delegació del govern espanyol.

Les denúncies a Catalunya

Els ajuntaments i consells comarcals de l’AMI denunciats per la delegació del govern espanyol són un total de 281: per impulsar la “sobirania fiscal” (102), no penjar la rojigualda (93), declarar-se “territori català lliure i sobirà” (46), pagar la quota anual de l’Associació de Municipis per la Independència (40), cedir un local a l’AMI o la contractació de trens a l’Onze de Setembre de 2012. 

Els jutjats han desestimat o arxivat 75 contenciosos impulsats per la delegada espanyola María de los Llanos de Luna Tobarra, dels quals, 51 per sobirania fiscal (amb 4 sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya), 1 pel pagament de quotes a l’AMI i 22 per declaracions de “territori català” i 1 per no penjar la bandera espanyola. Per la seva banda, els jutges han donat la raó als advocats de l’estat espanyol en 13 ocasions (3 per sobirania fiscal, 5 per no penjar la rojigualda, 4 per declaracions de “territori català” i 1 pel pagament de quotes a l’AMI).