L'Escolania de Montserrat té ADN de Terrassa

Arnau Hortal, Pep Murià i Jordi Hortal són els tres estudiants egarencs que formen part del cor montserratí, un fet excepcional | El centre docent privat acull una cinquantena de nens d'entre 8 i 14 anys

La Torre
17 de setembre del 2014
Els tres egarencs que formen part de l'escolania Foto: T.H.

Enguany, de la cinquantena de nens que formen part de l' Escolania de Montserrat , es dóna la coincidència que tres d'ells són terrassencs, un fet inusual.  Amb l'entrada a 4t de primària d'Arnau Hortal (que s'estrena com a escolà) i la continuïtat de Pep Murià, a 5è (en el seu segon curs), i de Jordi Hortal, a 1r d'ESO (que enceta el seu quart curs a l'escola), Terrassa estarà representada al cor montserratí com no ho havia estat mai.
 
L'Escolania la formen nens d'entre 8 i 14 anys, que són les edats en què les seves veus són conegudes com a «blanques», un tret característic del cor de Montserrat. Per entrar-hi han hagut de passar proves de veu, de llenguatge musical, de coneixements acadèmics i de convivència. Un cop allà, compaginen els estudis de l'ensenyament general obligatori amb els musicals i la participació en el cor, proporcionant una formació integral, reconeguda per la Generalitat, que l'ha admès com a centre docent privat d'ensenyament bàsic i artístic.
 
Els escolans comencen les seves activitats els diumenges al matí, quan, després d'un assaig, participen a la «Missa Conventual». Després poden passar part del dia amb les seves famílies, havent de tornar a mitja tarda per participar a les «Vespres». En acabar poden marxar cap a casa o quedar-se a sopar i a dormir a la Residència de l'Escolania.

Una escola amb 700 anys d'història
 
De dilluns a divendres, el matí el dediquen als estudis generals i a cantar la «Salve» i el «Virolai» a la una del migdia. A la tarda treballen tot allò relacionat amb la música, com el llenguatge musical, el cant coral i l'estudi de dos instruments, un d'escollit per ells i el piano obligatori per a tothom. Acaben la tarda participant a les «Vespres». També tenen estones de recreació, al migdia i al vespre. 
 
Cada dia, al vespre, poden marxar a casa si volen, però la majoria, donada la situació geogràfica de l'escola i la procedència diversa de les famílies, dormen a la Residència.
Finalment, divendres a mitja tarda tots marxen cap a casa. 
 
L'Escolania és una de les escoles de música més antigues del món. Es creu que té més de 700 anys d'història, i és un dels cors més emblemàtics de Catalunya. No només canta a la Basílica de Montserrat, sinó que també fa concerts arreu del país i del món. Recentment, el cor d'escolans va viatjar a Rússia i als Estats Units.