Rellinars i la qüestió dels residus

"Alguns ajuntaments poden subvencionar una gran part del que costa el servei perquè cobren molts més rebuts i d'altres, amb menys població, han de repartir la mateixa quantitat de camió-desplaçament-abocador entre molts menys habitatges", afirma la regidora Dolors Moreno

Dolors Moreno
20 de setembre del 2014
La qüestió dels residus domèstics genera una sèrie de problemes que, sovint, no es valoren en la seva totalitat i que cal matisar amb moltes diferències. És evident que, quan parlem de residus domèstics, ens referim als generats pels habitatges i comerços, que formen part d'uns serveis obligatoris i que suposen una taxa municipal. En poblacions urbanes com, per exemple, Terrassa o Rubí, el vehicle que efectua aquest servei pot, en 100 metres de recorregut, recollir els residus d'un centenar d'habitatges (amb el centenar de rebuts corresponents). En poblacions rurals i disseminades, com Rellinars, el mateix camió recull, cada 100 metres, les escombraries de 4 o 5 habitatges. Els costos no són proporcionals i la recaptació, en canvi, és molt diferent.

Què vol dir això? Doncs, simplement, que alguns ajuntaments poden subvencionar una gran part del que costa el servei perquè cobren molts més rebuts i d'altres, amb menys població, han de repartir la mateixa quantitat de camió-desplaçament-abocador entre molts menys habitatges. Els usuaris haurien de conèixer, en tots els casos, el cost real dels serveis que reben dels seus ajuntaments per ser conscients de quina és la proporció que en paguen directament.

Rellinars té espais residencials i unes característiques geogràfiques que fan molt difícil d'avaluar la generació de residus i escombraries. El nucli urbà és reduït i poc poblat i la majoria d'habitatges permanents es troben disseminats en urbanitzacions i petits nuclis amb molts espais buits entre si. 

La majoria dels habitatges són cases unifamiliars amb hort/jardí, fet que propicia un volum de deixalles orgàniques (especialment, restes de poda) molt gran i aquí és on es genera el problema. Si aquestes restes de poda no van a parar a la deixalleria o no es reutilitzen com a compost, l'augment de tones de residus impropis i de rebuig es multiplica. 

Greuge per al municipi

Coneixedors d'aquesta problemàtica, el govern de la legislatura anterior (2007-2011) es va acollir a un programa de compostatge que va donar molt bons resultats, ja que va fer disminuir aquesta fracció en unes 100 tones cada any de la legislatura. Les dades totals del 2011 eren d'un 1,77 kg/habitant/dia, molt semblants a les d'altres municipis de la comarca, amb la mateixa dispersió territorial. Els dos darrers anys, aquesta tendència s'ha invertit i s'ha incrementat poc més d'un centenar de tones. Tot i així, no podem oblidar que encara estem per sota dels valors que hi havia el 2008 i 2009 ja que, segons xifres del Consorci, el 2011 les dades totals de generació i gestió de residus s'havien reduït 477,62 quilos i les xifres del 2013 remunten fins als 607,44 quilos.

D'altra banda, cal tenir en compte que les dades oficials del Consorci de Residus no són reals ja que es calculen segons la població censada al municipi (747 habitants a Rellinars, el 2013), ja que, com se sap, hi ha una massa de segones residències que tripliquen la població els caps de setmana i períodes de vacances. 

Aquest element no es té en compte a l'hora de generar estadístiques i suposa un greuge molt important a l'hora de fer càlculs. Evidentment la divisió donaria uns resultats molt diferents si es fes sobre les més de 2.000 persones que passen bona part de l'any al municipi.

Facilitats

Les facilitats que s'ofereixen, a Rellinars, en el lema de les 3R (reduir, reciclar, reutilitzar) són nombroses i obertes per a tots els tipus de població. Per segon any consecutiu, s'aplica una bonificació d'un 10% a la taxa d'escombraries a tothom que acrediti l'ús dels compostadors domèstics que es van facilitar gratuïtament a tots aquells que van sol·licitar-ho.

La deixalleria municipal està oberta tots els dijous no festius de 10 a 13 hores, a més del primer i tercer diumenge de cada mes, i s’ofereix un servei de recollida a domicili de voluminosos, prèvia sol·licitud. Tot i aquestes facilitats, cal recordar que el triatge, com a tot arreu, és feina de l'usuari perquè, si no és així, el cost repercuteix entre tota la població. 

Aquesta primavera, per iniciativa de la Regidoria de Medi Ambient, es reprèn una campanya porta a porta per tal de promocionar de nou el reciclatge i la reducció de deixalles que, no ho oblidem, havia disminuït unes 100 tones anuals en el període anterior.

Els números poden resultar molt convincents en un quadre estadístic però no hem d’oblidar que darrere les xifres hi ha altres factors i valors, difícils de quantificar en un full de càlcul o en una base de dades. 

M. Dolors Moreno
Ajuntament de Rellinars