Ullastrell compra una caldera de biomassa per la nova escola

Es preveu que es posi en marxa un cop s'hagi fet la inauguració, a finals de novembre

La Torre
18 de setembre del 2014
El Govern d’Ullastrell ha adquirit recentment una caldera de biomassa per instal·lar a l’edifici de la Nova Escola Serralavella. En el projecte inicial de la nova escola, hi havia contemplat una caldera de gasoil, amb el corresponent dipòsit soterrat. Es preveu que es posi en funcionament amb la inauguració del nou equipament, a finals del mes de novembre d'enguany.

"L’evolució del mercat i la conscienciació ferma de que cal apostar per noves energies i per una actuació sostenible en el territori ens fa apostar per aquesta instal·lació", afirmen des del govern i per això diuen que "instal·lar una caldera de Biomassa a la nova escola, no és més que la punta de l’iceberg: és l’eina que culmina un projecte ambiciós i que som conscients que no serà fàcil".

Són conscients que "els números d’aquest projecte no són petits, fer el canvi de caldera en el projecte de l’escola, suposarà a l’Ajuntament una inversió de gairebé 120.000 euros, que estarà finançada en més d’un 50% per la Diputació de Barcelona" però subratllen que "el retorn de la inversió s’estima en uns 4 o 5 anys, ja que el cost de combustible com el gasoil superaria llavors el cost inicial de la nova maquinària". 

Un projecte de futur

L’any 1994 els boscos d’Ullastrell i tot el seu terme, es van veure amenaçats per un devastador incendi forestal. Des d’aleshores, el govern del municipi diu que "el bosc d’Ullastrell no s’ha gestionat de cap manera, tant sols s’han fet les franges forestals (fa dos anys), i la neteja puntual d’algun indret".

"Aquesta situació ens posa a la cua del què cal fer per tenir uns boscos en condicions. La caldera de biomassa ha de ser un bon instrument per poder aconseguir energia calorífica a partir del propi combustible que genera el bosc d’Ullastrell. No és un projecte immediat, caldrà arribar a acords amb propietaris forestals, caldrà estudiar la viabilitats de cada propietat i indicar-ne les més adients i, sobretot, ens caldrà temps per poder organitzar-ho de forma adequada i sostenible" i sentencien "aquest sistema ens permet tenir una escola sostenible, amb el combustible més econòmic i, sobretot, que ens permet fer una gestió global del combustible forestal i una correcta gestió del medi ambient local".