Més de 4.000 terrassencs dibuixen la V al passeig

La Campana de la Llibertat ha repicat 300 vegades, tot recordant els 300 anys que han passat des de la pèrdua de les llibertats el 1714, en una festa on han participat Lluís Llach, Pep Sala i Salvador Cardús

Joan Manel Oller
06 de setembre del 2014
Via Catalana 2014 a Terrassa Foto: J.M.O.

L'assaig terrassenc de la Via Catalana ha estat tot un èxit. La xifra de 3.000 persones que demanava l 'assemblea local de Terrassa de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)-Terrassa per la Independència per fer el dibuix de la senyera al passeig del Comte d'Ègara s'ha superat amb escreix. Més de 4.000 persones s'han concentrat a les 17:14, força més que les que ho van fer en la Marxa de Torxes del passat dia 4 de setembre al vespre. I han dibuixat una V amb el vèrtex a tocar del carrer de la Font Vella. La prova ha estat una de les darreres de les grans abans de la gran festa a Barcelona de l'11-S , tot i que aquest diumenge 7 se'n fan d'altres al territori.

Veure galeria de fotos

L'ANC havia demanat que terrassencs i terrassenques anessin amb les camises grogues i vermelles per poder fer un assaig com cal, i tothom ha respost a la crida. La senyera ha quedat perfectament marcada al passeig, que porta el nom de l'home que va acabar amb la Mancomunitat de Catalunya, Alfons Sala i Argemí, Comte d'Ègara. Les nou franges han ocupat de costat a costat del carrer. Mentre es configurava la senyera, la Campana de Llibertat ha repicat 300 vegades, tot recordant els 300 anys que han passat des de la pèrdua de les llibertats el 1714.

Minyons i Castellers de Terrassa han col·laborat aixecant castells enmig d'estelades onejant en una jornada que ha dirigit el periodista egarenc Manel Sarrau. L' Esbart Egarenc , la Pàjara de Terrassa, els Tabalers, corals locals i el Ball del Serrallonga hi han fet les seves aportacions.

Els parlaments han anat a càrrec de Salvador Cardús, sociòleg i component del Consell Assessor per a la Transició Nacional ; Víctor Cucurull, membre del secretariat nacional de l'ANC, Margarida Boada, presidenta de Terrassa per la Independència, i el cantautor Lluís Llach.

La responsable local de l'ANC ha convidat tothom a inscriure's a la Via Catalana de l'11-S a Barcelona i ha considerat que la V de Terrassa ha estat un bon assaig que fa avançar cap a la consulta del 9-N.  "El 'souflé' no es desinfla, ans al contrari".

Víctor Cucurull ha començat la seva intervenció tot recordant que va néixer a Terrassa, el que bona part del públic desconeixia. "Ara és l'hora de construir un somni, nostre, dels nostres pares, dels nostres avis, dels nostres rebesavis. Tenim pendent amb ells aquest homenatge". Cucurull s'ha mostrat convençut d'assolir la fita, de defensar la llibertat sense garrotades. El membre del secretariat ha afirmat que "el repte és senzill, però no fàcil".

Pep Sala va actuar a la V de Terrassa Foto: Lluïsa Tarrida

El sociòleg egarenc Salvador Cardús ha animat a no defallir, a no caure en la trampa de la provocació davant de la "guerra bruta cada cop més intensa. Només cal repassar fins a on són capaços d'arribar. Cal mantenir la serenor i la fermesa". El sociòleg ha acabat dient: "La nostra llibertat no està en venda ni té preu".

Ha tancat el torn de parlaments Lluís Llach, tot fent referència al seu primer concert l'any 1967 en un petit local de Terrassa. El cantautor s'ha mostrat disposat a mantenir la seva presència pública. "Estiraré la pota quan tot hagi acabat i la feina estigui feta". I ha reblat que "tot el món ens observa".

La gent s'ha posat a cantar l'Estaca, moment que Llach ha agafat el micròfon per iniciar el cant nacional de Catalunya, Els Segadors. La festa ha continuat amb actuacions musicals, entre les que cal destacar la de Pep Sala.

Durant tot el dia s’han instal·lat parades de diferents entitats independentistes a la part central del passeig, lloc escollit per la seva centralitat, amplada i possibilitat d'encabir un escenari. L’ANC-Terrassa hi ha venuit les samarretes oficials de la V de la Diada i ha recollit donatius a la campanya Ara és l’hora .

ESPECIAL: LA V DE LA DIADA - VIA CATALANA 2014