La Cambra de Terrassa ajuda a la crear 88 empreses

El 67% de les noves empreses pertanyen al sector serveis i la majoria desenvolupen activitats de consultoria especialitzada

La Torre
08 de setembre del 2014
La Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa ha contribuït a crear un total de 88 noves empreses en el transcurs del primer semestre de 2014. Del total de les iniciatives empresarials creades, la majoria d’empreses, un 67%, pertanyen al sector serveis dins del qual la majoria desenvolupen activitats de El 63% de les empreses creades dins del primer semestre de l’any van desenvolupar el seu Pla d’Empresa amb el suport i assessorament directe del Servei de Creació d’Empreses de la Cambra i el 50% de les empreses van rebre addicionalment formació específica per a emprenedors.
 
Al mateix temps, la Cambra de Terrassa ha assessorat en aquest període un total de 234 projectes d’empreses de nova creació.
 
La major part dels emprenedors usuaris del Servei de Creació d’Empreses de la Cambra en el transcurs del primer semestre de 2014 són persones amb edats compreses entre els 30 i 45 anys (46% del total). L’emprenedoria entre els joves menors de 30 anys representa el 24% del total i correspon a joves amb un alt nivell de formació que es plantegen l’emprenedoria com a sortida professional. Així mateix, el30% dels emprenedors correspon a persones majors de 45 anys.
 
Pel que fa al nivell de formació, el 62% dels emprenedors tenen estudis universitaris, el 16% disposen de formació de batxillerat, el 12% de Formació Professional i el 9% estudis primaris. La Cambra constata que durant el primer semestre del 2014, es manté la tendència iniciada l’any passat per la qual el percentatge d’emprenedors que parteixen d’una situació d’atur és superior al dels que estan en actiu. El 65% dels emprenedors actualment no estan treballant. Aquest fet corrobora que ja no es compta amb l’emprenedoria com a mitjà per aconseguir una millora d’estatus professional, sinó com a necessitat de generar autoocupació davant la manca d’oportunitats del mercat laboral. Pel que fa al gènere, el 53% dels emprenedors són dones i el 47% són homes.

Erasmus per a joves emprenedors
 
El programa europeu l’Erasmus for Young Entrepreneurs és una de les accions estratègiques que desenvolupa la Cambra de Terrassa per fomentar l’esperit emprenedor. El programa promou l’intercanvi d’experiències i coneixements entre empresaris amb experiència i nous emprenedors de diferents països europeus. La Cambra participa en aquest des del seu inici l’any 2009. Amb motiu de la celebració del cinquè aniversari d’aquest programa, la Comissió Europea ha revelat l’impacte positiu de l’Erasmus per a joves emprenedors en l’economia europea. Per a la CE, que el defineix com a programa de mobilitat paneuropeu, contribueix directament a la creació de noves empreses ja que més d’un terç dels aspirants a empresaris acaben creant el seu propi negoci una vegada acaba l’intercanvi. Un resultat alentidor tenint en compte la caiguda del 5% en la creació d’empreses en general a tot Europa en el període 2009-2011.
 
En el transcurs dels cinc anys, un total de 5.000 emprenedors i empresaris amb experiència han participat en el programa. Pel que fa al perfil dels emprenedors participants, la majoria (89%) corresponen a persones menors de 40 anys i, pel que fa als empresaris amb experiència, el 74% menors de 50 anys. Espanya i Itàlia han estat els països que han proporcionat la majoria d’emprenedors, seguits per Romania, Grècia i Polònia.
 
Per al 60% dels nous emprenedors, el programa ha contribuït a millorar les habilitats de gestió i quasi la meitat (46%) a adquirir noves competències de màrqueting. Així mateix, una tercera part dels emprenedors (36,5%) han creat el seu propi negoci i més de la meitat (58,3%) consideren que la seva participació en el programa ha contribuït en la decisió final de iniciar la seva activitat empresarial. El 81% dels nous empresaris va identificar noves oportunitats de negoci en el transcurs del programa i la meitat va trobar un soci per vendre o comprar els seus productes o serveis.

Al mateix temps s’ha observat una major activitat en el desenvolupament de productes i serveis que la mitjana de la UE. El 53% dels empresaris d’acollida i el 73% dels nous empresaris han desenvolupat nous productes o serveis, per sobre del 35% de les pime a l’UE en el període 2007-2010. El programa també ha ajudat els empresaris amb experiència a impulsar l’activitat econòmica: el 60% dels empresaris d’acollida ha obtingut noves idees o coneixements tècnics i el 65% se n’ha beneficiat amb nous mercats i augment del seu volum de negocis.