Troben una bala de canó medieval al Camí de la Senyora de Sant Llorenç

La munició descoberta de Josep Puig podria provenir d'una bombarda de pedra del segle XIV | La troballa es va produir a principis de desembre però fins ara no s'ha pogut autentificar-ne la data

La Torre
08 d'agost del 2014
La bala té una mida de 45mm i va ser localitzada per casualitat Foto: Josep Puig

Una bala de canó medieval de 45 mm va ser trobada casualment al Camí de la Senyora. La descoberta va ser realitzada per Josep Puig, expert coneixedor de la muntanya de Sant Llorenç, que més enllà de l’activitat excursionista, s’ha dedicat a estudiar les restes històriques del massís, com la Bassa de la Calçada o el poblat ibèric del turó de Sant Joan. La troballa va tenir lloc el passat 8 de desembre però no ha estat fins ara que s’ha fet pública al no tenir la certesa de la seva antiguitat. 
 
Segons informa el bloc trailsantllorenc.blogspot.com.es , i recull Matadepera.cat, que actualitza el també expert en Sant Llorenç Lluís Hernández, Josep Puig va declarar que “veníem del Cavall Bernat amb l’Amadeu Pagès i al primer terç del camí, en un sot excavat per un senglar, veig una forma arrodonida que primer identifico com una pilota d'aquelles de goma tova que porten els gossos. L'agafo i sorprenentment era una pedra molt esfèrica. Primer vaig pensar que podia ser fins i tot metàl·lica però no. És d'una pedra dura, fosca, pesada i de tipus basàltic i sembla talment un projectil. No hi havia dubte havia estat treballada per la ma de l'home.
 
Isidre Pastor, membre de l’Associació d’Arqueòlegs de Catalunya, va corroborar que es tractava d’una bala de canó, possiblement d'una bombarda, ja que d'aquesta arma solien ser de pedra, tot i que amb el temps també n'hi havia de fosa.
 
Al tractar-se d'una bombarda de pedra estem parlant d'una munició anterior al segle XIV. Segons el propi Pastor, “no podrem saber mai què hi feia aquí aquesta bala i tota hipòtesi que es vulgui plantejar resulta versemblant. Cal tenir present que aquest tipus d'objectes poden haver “viatjat”, és a dir que podria ser que algú ho hagués transportat fins allí.