El pilar de la qualitat... i, enguany, ja n'hem vist 50

Qui n'ha fet més són els Minyons de Terrassa, que n'han completat 11 i n'han carregat 1

Gerard Recasens
29 de juliol del 2014
És 29 de juliol i ja hem vist 50 pilars de 6. Una autèntica barbaritat. En tota la temporada passada, en vam veure 57. I ja són més que els 44 de 2012, els 37 de 2011 o els 28 de 2010. El boom, però, no és tan sols numèric: ja l'han fet 11 colles. El doble, per exemple, que el 2008, el 2010 o el 2011, en què l'espadat era tan sols a l'abast de 6 colles. I en tot el 2013, vam veure pilars de 6 de 12 colles diferents. Aquesta és, a grans trets, la magnitud del moment casteller i la dimensió del creixement focalitzant-lo ens els pilars de 6.

De les 11 colles que ja l'han dut a plaça aquest 2014, 10 l'han descarregat. Tan sols els Xiquets de Tarragona, que el van estrenar fa deu dies a La Riera de Gaià, tenen pendent completar-lo. A banda dels Xiquets, una tercera colla tarragonina l'ha aconseguit enguany. Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau sorprenien dissabte i descarregaven el primer del seu historial, que sumaven als dos que ja havien carregat aquesta temporada.

A banda de les estrenes d'aquestes dues colles tarragonines, les altres 9 agrupacions que ja han fet el pilar de 6 l'havien fet ja la temporada 2013. Qui n'ha fet més són els Minyons de Terrassa, que n'han completat 11 i n'han carregat 1. Els segueixen els Castellers de Barcelona (8+1), la Jove de Tarragona (6+1), els Capgrossos de Mataró (6), els Castellers de la Vila de Gràcia (5), els Castellers de Sants, els de Vilafranca i la Joves de Valls (2), i la Colla Vella (1).

A aquestes 9 colles i mirant els registres de la temporada 2013, també caldria afegir-hi els Marrecs de Salt (en van descarregar 1 i en van carregar 1 altre), els Castellers de Terrassa (1 de carregat) i els Nens del Vendrell (2 de carregats). A més, quatre colles més van intentar el pilar de 6 de manera fallida: els Bordegassos de Vilanova, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, els Xicots de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Vilafranca.

Les dades, doncs, demostren el moment d'esplendor dels castells en general i del pilar de 6 en particular, amb tot el que significa, en ser el primer dels pilars de qualitat. És una cirereta daurada per a colles de 7 i una bona clau per obrir gamma per a les colles de vuit i de nou. Un pilar de 6 que, si al juliol ja presenta unes xifres envejables, ben segur que estriparà qualsevol número rècord de pilars de 6 en una sola temporada aquest 2014. N'estarem amatents.