Prodis crea una residència per a persones amb paràlisi cerebral

La Fundació espera l'arribada de l'ajuda de la Generalitat per posar en marxa les obres d'un centre que donarà servei a 80 persones de Terrassa

Joan Manel Oller
28 de juliol del 2014
Maise Balsells i Dani Jorquera Foto: Joan Manel Oller

Prodis té entre els seus principals projectes de present la posada en marxa d'una nova residència i centre de dia per a persones amb paràlisi cerebral. Les instal·lacions es faran al carrer de Rafael de Campalans, al barri del Roc Blanc, en un espai cedit per l'Ajuntament de Terrassa. La inversió puja fins als 4,5 milions d'euros. En aquests moments es negocia amb la Generalitat l'aportació promesa d'1,8 milions, imprescindible per començar a aixecar l'edifici.

El nou equipament tindrà 30 places de residència i 50 de taller. Les previsions inicials preveien que es posés en marxa aquest 2014, però els responsables de la institució són realistes i reconeixen que s'allargarà un quant temps.

El centre és una necessitat per donar servei a les persones amb paràlisi cerebral i a les seves famílies. Aquells nens de fa uns anys ara ja passen dels 40, i els seus pares dels 70, i les dificultats per atendre són superiors. Prodis els ofereix un nou recurs que permetrà, alhora, potenciar la vessant esportiva i de lleure.

El nou edifici permetrà compartir activitats amb els veïns, disposarà de tecnologia aplicada a l'accessibilitat i el control de l'entorn, sis habitatges de cinc persones i també espais comuns per a la interrelació amb els amics.

L'any 1990 Terrassa no disposava de cap servei per atendre la gent amb paràlisi cerebral un cop acabat el període escolar. ATPD, després Prodis, es va plantejar crear-ne un i la idea va reeixir. De mica en mica es van obrir nous espais i es va anar donant sortida a la demanda. Un altre gran projecte més avançat és el de la Residència Can Tusell, que substituirà equipaments molt antics i que han quedat obsolets, com el Jaume Jornet.

Avui Prodis ofereix més de 400 serveis a 320 persones. L'entitat va néixer el 1960 quan un grup de pares va organitzar-se per aconseguir la socialització i la integració dels seus fills. Van ser pioners en la creació de serveis educatius, assistencials, laborals i residencials. Van demostrar ser molt valents i creatius, i van situar Terrassa en la primera línia. Gràcies a això, la ciutat ocupa avui un lloc de privilegi. Es va fer una cosa que semblava impossible: fer visibles les persones amb discapacitats.

Les intervencions es regeixen per una visió que integra la biologia, la psicologia i el vessant social, i les centra en la necessitat de la persona, amb un equip pluridisciplinar.
Maise Balsells, presidenta del patronat de Prodis, diu: "Més enllà de continuar creant serveis i dotar-los de la màxima qualitat, cal fer-ne partícips la comunitat, la ciutadania, que encara viu mirant de cua el món de la discapacitat."

L'entitat té un pressupost anual de 6,6 milions d'euros. Un 60 per cent del finançament és públic i el 40 restant s'obté de la captació privada de recursos