La Terra es va salvar d'una demolidora tempesta solar

L'afectació sobre els sistemes elèctrics hauria fet retornar la nostra civilització al segle XVIII

Nació Digital
26 de juliol del 2014
Una macrotempesta solar d'una intensitat mai detectada va envair l'òrbita de la Terra el 23 de juliol de 2012, just quan el nostre planeta només feia una setmana que havia transitat per aquella zona. En cas d'haver-hi impactat, els danys sobre els sistemes elèctrics en conjunt haurien retornat el planeta a un estat tecnològic comparable al que existia al segle XVIII. Les xarxes de comunicacions, Internet, les línies aèries i tot el que està connectat a la xarxa hauria quedat inoperatiu, amb unes conseqüències econòmiques i humanes incalculables.

L'anorreament de tots els sistemes elètrics hauria generat un desabastiment de serveis bàsics com l'aigua, i l'obertura d'una massiva crisi social i un enfrontament pels recursos bàsics que derivaria en conflictes violents. A més, la recomposició dels sistemes a un nivell semblant a l'actual podria trigar segles.

Tot això ho acaba de valorar una comunicació difosa per la NASA, que ho explica també amb un vídeo adjunt. La força de la tempesta només pot ser comparable a la que es va produir l'any 1859. Segons l'organisme espacial nord-americà, una massa de plasma es va desprendre del Sol a uns 3.000 km/h en direcció a l'òrbita terrestre, però afortunadament nosaltres no hi érem, tot i que feia set dies escassos que havíem passat per allà. El fenomen ha estat observat i enregistrat pel satèl·lit de la NASA Stereo-A.