Imputats 40 alcaldes per cobrar presumptes sobresous

Una de les possibles afectades és l'alcaldessa de Matadepera Mireia Solsona

E.P.
25 de juliol del 2014

El jutjat d'instrucció 1 de Sabadell ha començat aquest dijous a enviar les notificacions d'imputació a 40 alcaldes que han format part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per presumptament cobrar sous encoberts justificats com a dietes i desplaçaments. Una de les possibles afectades és l'alcaldessa de Matadepera Mireia Solsona.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge també ha imputat al que era secretari general de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Adolfo Moreno Sansano, i els ha citat a declarar els dies 3, 4, 5 i 9 de setembre per un presumpte delicte contra l'administració pública.

D'altra banda, hi ha tres diputats del Parlament -Carles Pellicer (CiU), Josep Cosconeda (ERC) i Manuel Reyes (PP)-, i la parlamentària al Congrés Teresa Jordà (ERC), que, per la seva condició d'aforats, la jutge no és competent per imputar-los i, en el seu cas, haurà de citar-los un tribunal superior.

Els alcaldes han anat rebent les notificacions al llarg d'aquest dijous i, per exemple, l'alcalde de Mataró, Joan Mora, ha afirmat, en un apunt al seu compte de Twitter: "Estic molt disgustat, m'acaben de comunicar la imputació pel tema de la FMC. Demostraré que no he fet res malament i que és una injustícia".

L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), també ha confirmat a Europa Press haver rebut una notificació en què la imputen per un delicte contra l'administració pública, igual que la de de Barberà del Vallès, Anna del Frago, que ha assegurat tenir ja citació.

El jutjat va obrir el 18 de juny una peça separada dins del macrocas Mercuri per investigar si 44 alcaldes -que en algun moment van estar al comitè executiu de la FMC- havien cobrat "sous encoberts" justificats com a dietes i desplaçaments.

Així ho va decidir el jutjat després de rebre el 30 de maig un nou atestat policial que conclou que existeixen "suficients indicis d'una pràctica irregular i prolongada en el temps" a la FMC que suposava l'entrega de quantitats mensuals als membres en concepte de dietes i desplaçaments que no tenien justificació.

Els membres del comitè executiu de la Federació, alcaldes de diferents municipis catalans, rebien mensualment una quantitat fixa "no per les activitats, intervencions, reunions, actes i desplaçaments relacionats amb la Federació, sinó pel rang que ostenten a l'organisme", segons un atestat policial.

La investigació ha demostrat que aquests pagaments "no tindrien justificació" perquè corresponen a mesos d'inactivitat, o perquè en aquell mes no s'havien celebrat les reunions previstes estatutàriament del comitè executiu ni del consell nacional.