El ple rebutja comprometre's amb la consulta del 9-N

Els grups municipal del PP i del PSC voten en contra de donar suport a la jornada i a la campanya de l'ANC i els vots de CiU i ICV-EUiA no són suficients

J.M.O.
24 de juliol del 2014
L'Ajuntament de Terrassa no es compromet amb la consulta del 9-N. Així se'n desprèn del ple celebrat aquest vespre-nit. Els vots del PSC i del PP han estat suficients per rebutjar una proposta del grup municipal de CiU. La federació ha tingut el suport d'ICV-EUiA.

La proposta de resolució de CiU deia: "En coherència amb el compromís adoptat per aquest Ajuntament en relació a l’exercici del Dret a Decidir del poble de Catalunya, aprovar l’adhesió de l’Ajuntament de Terrassa al Compromís de l’Assemblea Nacional Catalana a la convocatòria i celebració de la consulta el dia 9 de novembre, tal i com va acordar el Parlament de Catalunya."

La segona proposta de CiU era "facilitar el Saló de Plens el dia 11 de setembre de 2014 per tal que es pugui fer la lectura del Compromís i l’Ajuntament com a institució i els membres electes del Consistori que ho desitgin puguin signar-lo". Finalment, s'ha transaccionat amb matisos que fan que no calgui que el lloc sigui la sala de plens, però sí un espai prou noble. Amb aquests retocs, s'ha aprovat atès que hi ha donat el seu vistiplau PSC, ICV-EUiA i CiU. Els populars han respost amb un no.

Josep Rull, líder de CiU a Terrassa, ha estat l'encarregat de defensar les propostes. El cap de la federació ha recordat que el que ha fet el seu grup es traslladar al ple la campanya de l'ANC, una iniciativa a la que dóna tot el suport. Manel Pérez, d'ICV-EUiA ha apel·lat a la unió del catalanisme i a posicionaments anteriors del ple municipal per a mostrar-s'hi favorable. Ho ha vist com un pas més per poder votar el 9-N. Aguado, per part del PSC, ha reblat que el seu partit està d'acord amb el Dret a Decidir però no amb la proposta de resolució, tot i manifestar respecte per la campanya de l'ANC i afirmar que qui no permet votar és Madrid.

L’Assemblea Nacional Catalana ha presentat una campanya per obtenir el suport de la ciutadania, ajuntaments, entitats i associacions a la convocatòria i celebració de la consulta del dia 9 de novembre d’enguany. Se centra en la signatura d’un Compromís explicitat en els termes: "En resposta al clam popular de l’11 de setembre de 2012 i al resultat de les eleccions del 25 de novembre del mateix any, el Parlament de Catalunya va aprovar, el dia 23 de gener de 2013, la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir del poble".

Es pretén que un dels moments claus de la campanya es produeixi durant la Diada Nacional de Catalunya d’ enguany amb la signatura pública d’aquest Compromís en els diferents ajuntaments de Catalunya.