Les multes de trànsit, tema estrella de la Síndica

Isabel Marquès considera que la ciutat és poc conflictiva pel que fa referència als problemes de la ciutadania amb l'administració local, i li posa un aprovat alt tot i que matisa que "necessita millorar"

J.M.O.
24 de juliol del 2014
La Síndica de Greuges Isabel Marquès Foto: J.M.O.

Les multes de trànsit són el tema estrella de la Síndica de Terrassa. Així es desprèn de la Memòria de 2103. Van ser 25. En molts cassos estan relacionats amb la manca de notificació de la multa a l'afectat. Isabel Marquès, la Síndica, afirma que és un dels aspectes a treballar ja en el present. També ha posat l'exemple d'un noi de 16 anys sancionat amb 200 euros per passar-se un semàfor en vermell amb la bicicleta. El pare no podia pagar i Marquès ha proposat que la sanció econòmica es canviï per treballs a la comunitat.

La Síndica considera que Terrassa és una ciutat poc conflictiva pel que fa referència als problemes de la ciutadania amb l'administració local. Marquès li posa un aprovat alt tot i que matisa que "necessita millorar".

Durant l’any 2013 la síndica ha fet un total de 1.124 actuacions, de les quals 202 han estat queixes formalment presentades. La síndica també ha considerat oportú proposar 3 actuacions d’ofici. El nombre de queixes iniciades en aquest exercici ha disminuït respecte a l’exercici anterior en 26 greuges, és a dir un 11,40%.

L’any 2013 es van registrar un total de 202 greuges, el que suposa una mitjana aproximada de 17 greuges al mes. Des de la creació d’aquesta institució, el 29 d’abril de 2004, fins el 31 de desembre de l’any 2013 s’han tramitat un total de 1.389 greuges.

Tal com preveu el Reglament de la Sindicatura, la síndica en les seves funcions d’investigació i resolució pot formular a l’Ajuntament les recomanacions, les advertències i els suggeriments que consideri oportú. Tot i que les seves recomanacions no són vinculants, aquestes són majoritàriament acceptades.

D’altra banda també pot fer propostes o terminacions convencionals mitjançant “recomanacions d’ofici”, que van més enllà d’una solució individual i que beneficien a la ciutadania en general o a determinats col·lectius.

En aquest sentit, al llarg de l’any 2013 la síndica ha formulat un total de 35 recomanacions i/o suggeriments, de les quals 19 han estat acceptades , 7 no  acceptades i 9 resten pendents de resposta. En relació amb la resposta a les recomanacions proposades podem dir que el 74,29 % de les recomanacions són acceptades i per tant favorables al ciutadà i només el 25,71% no s’accepten per part de l’Ajuntament.

Dels 202 greuges presentats l’any 2013, 78 s’han admès a tràmit per tractar-se de temes de l’àmbit municipal. 124 no han estat admesos i s’han derivat a altres serveis municipals o institucions.

Aquesta institució no pot admetre a tràmit els greuges que són fora del seu àmbit d’actuació i deriva a altres institucions i organismes les queixes corresponents. La major part dels greuges derivats s’adrecen al Síndic de Catalunya a qui remetem els expedients
adjuntant-hi un informe on s’expliquen els fets i la documentació
aportada.

L’estat de tramitació dels 78 greuges admesos a tràmit a data 31 de desembre de 2013 és el següent: 59 greuges finalitzats i 19 en procés d’estudi i de resolució.