Apareix de nou oberta la cova Solbas del Parc Natural

Fa poc es coneixia que l'estreta gatera d'entrada havia aparegut tancada amb una reixa, ara aquesta porta acaba d'aparèixer trencada

Lluís Hernández
26 de juliol del 2014
Entrada a la cova Quim Solbas Foto: Lluís Hernández La polèmica sobre el tancament de noves cavitats a Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac ha viscut un nou episodi. Si fa poc es coneixia que l'estreta gatera d'entrada de la cova-avenc Quim Solbas havia aparegut tancada amb una reixa, ara aquesta porta acaba d'aparèixer trencada. Per tant, l'accés torna a estar obert.

La reobertura ha estat detectada en una visita a la cavitat per fer fotos precisament de la reixa, sense saber que ja estava trencada. La Diputació de Barcelona havia estat alertada pels Mossos d'Esquadra del tancament sense permís  i ja havia anunciat que procediria a reobrir la cavitat després que la policia fes un estudi.

Però l'ens nega que el trencament de la reixa hagi estat obra seva. Tot apunta que la porta ha estat forçada per alguns grups d'excursionistes que estaven en contra del tancament.

El tancament sense permís de dues cavitats ha desfermat una forta polèmica. Els autors no s'han identificat, però tots dos havien deixat instal·lats a les reixes uns rètols explicant que amb les seves accions volen evitar el deteriorament de les cavitats. A més, justifiquen les seves accions en considerar que el Parc Natural no és prou diligent en l'adopció de mesures de protecció.

El primer tancament es va produir per Nadal a la petita cova del Frontal. I a l'abril es va conèixer, a través d'un grup espeleològic de Granollers, que la boca molt estreta de la cova-avenc Quim Solbas també havia estat coberta per una reixa.

L’opinió dels autors dels dos tancaments és compartida per un col·lectiu que fa un any va adreçar-se per escrit tant als gestors del Parc Natural com a la Diputació de Barcelona demanant la protecció de les cavitats. Com a suport, hi van adjuntar l’estudi sobre la cova-avenc Quim Solbas, publicat al número 116 de l’Arxiu del Centre Excursionista de Terrassa.

Aquest col·lectiu afirma que no van rebre resposta del Parc Natural i que la Diputació de Barcelona va contestar al cap d’un mes que ho valoraria. Un dels principals representants d’aquest grup defensor de la protecció és en Quim Solbas, que va ser precisament el descobridor l’any 2011 de la cova-avenc que porta el seu nom.

El grup mostra el seu respecte pel tancament de les coves i, en tot cas, afirmen que ara hauria de ser el Parc Natural qui s’encarregués de gestionar les visites.

A més, consideren que la manca de protecció ja ha provocat “l’espoli” d’algunes cavitats.
L’opinió d’aquest col·lectiu no és compartida per altres sectors del món espeleològic i excursionista d’arreu de Catalunya.

Fins i tot la Federació Catalana d'Espeleologia ha intervingut directament en el debat, que s'ha encès cada cop més. El seu president, Hilari Moreno, ha demanat al Parc Natural que procedeixi a la supressió urgent de les reixes i també insta a denunciar els autors. En aquest sentit, el Parc Natural (propietari dels terrenys on estan les dues cavitats) ha posat els fets en coneixement dels Mossos d’Esquadra.

També la Secció d’Investigacions Subterrànies (SIS) del Centre Excursionista de Terrassa s’ha posicionat en contra de tancar cavitats sense una justificació científica contrastada.

Els contraris a la protecció afirmen que ja estan sotmeses a control les cavitats que veritablement mereixen una protecció per raons de bioespeleologia, arqueologia o paleontologia. Aquests serien els casos, per exemple, dels avencs del Daví i Castellsapera i de la cova de Mura. Segons la seva opinió, per encabir les dues cavitats ara tancades sense permís s’haurien de flexibilitzar molt els criteris de protecció i, dins de la mesura, hi haurien d’entrar també desenes d’altres cavitats visitades amb normalitat.
Per la seva part, el Parc Natural (com a gestors de l’espai) ha obert expedient i ha anunciat que, com a primer pas, recuperarà el control de les dues cavitats.
El director de l'espai protegit del Vallès i del Bages, Àngel Miño, ha explicat que les mesures  posteriors sobre aquestes dues cavitats o d’altres les decidiran en consens sempre a la Federació Catalana d’Espeleologia.

El director general del Parc Natural també ha dit que mai no havia rebut una petició formal de tancament de les dues cavitats, un fet que ha estat ràpidament replicat pel col·lectiu defensor de la protecció recordant que, com a mínim, ells sí que van transmetre una carta al Parc i a la Diputació fa un any. En el cas concret de la cova-avenc Quim Solbes, la polèmica és molt forta dins del món espeleològic.

Molts espeleòlegs de tot Catalunya es mostren especialment molestos per aquest fet ja que el tancament afecta només aquest col·lectiu perquè l'accés (entrada estreta i pou alt) ja restringeix el pas al públic general, sense una preparació acurada. Per això, consideren que el tancament està pensat només per perjudicar-los a ells i recorden que a indrets propers, com el Garraf o Montserrat, no tenen aquests problemes per entrar a avencs de riquesa geològica contrastada