Xifren en uns 800.000 els participants a la Via Catalana

Societat Civil Catalana ha comptat un per un els participants a la Gigafoto

Bernat Ferrer
24 de juliol del 2014
Terrassencs a la Via Catalana del passat 11S
Terrassencs a la Via Catalana del passat 11S | L.T.
Milers de terrassencs van participar a la Via Catalana del passat 11S Foto: L.T.

793.683 independentistes van participar a la Via Catalana de l'any passat, organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Ni més, ni menys. Així ho assegura l'entitat unionista Societat Civil Catalana (SCC), que ha comptat un per un els participants, per tal de negar "rotundament" les xifres donades per la Generalitat de Catalunya, que va parlar d'1,6 milions de participants.

L'entitat considera que si el departament d'Interior no pot explicar el mètode que va fer servir per donar la xifra oficial, és perquè li va interessar donar una "xifra política", que s'ha utilitzat posteriorment per justificar el procés independentista.

Després de tres mesos de comptabilitzar els participants, la vintena de voluntaris de SCC també asseguren que hi van participar uns 130.000 menors d'edat. Per tant, la xifra oficial d'adults participants en la reclamació independentista seria d'uns 663.000.

700.000 participants, segons Contrastant

En una entrevista a Rac1, el col·lectiu Contrastant va apuntar a la possibilitat que fossin uns 700.000 els participants a la cadena humana. Un dels seus representants, Miquel Almirall, ha assistit com a oient a la roda de premsa de SCC i els ha fet avinent tot un seguit de puntualitzacions sobre el mètode de càlcul, i li ha preguntat sobre si havien comptabilitzat els assistents a la manifestació del 12 d'Octubre. El cap de premsa internacional de l'entitat, Markus Puknik, ha rebutjat respondre'l, assegurant que la roda de premsa no tractava d'aquest tema.

Els vicepresident de SCC Juan Arza ha reconegut a Almirall que la tradició d'inflar les xifres de manifestants és àmplia a l'Estat espanyol, si bé ha insistit en què ells només s'havien centrat en la Via Catalana, perquè s'han tret "conclusions rellevants" de la xifra oficial d'1,6 milions de participants, que s'ha arribat a inflar posteriorment fins als 2.300.000.

"Això s'ha fet d'una manera deliberada, premeditada. Ja se sabia amb anterioritat a la manifestació la xifra que es volia donar", ha emfasitzat Arza.