L'Índia prohibeix la canalla als «castells»

Els menors de 12 anys no podran participar als espectacles govindes

Diari Casteller
22 de juliol del 2014
Imatge d'un festival govinda. Foto: Castellers de Vilafranca

S'acosta la festa govinda a l'Índia i aquest any ho farà amb enrenou. Segons informa avui La Vanguardia, les autoritats del país han prohibit la participació dels menors de 12 anys a les estructures govindes que s'alcen per trencar l'Olla de Iogur en honor del déu Krishna. Els 'castells' govindes fan llenya gairebé sempre i, de fet, l'any passat va haver-hi 365 persones ferides i 2 morts mentre es desplaçaven d'una actuació a una altra per accident de trànsit.

Ara, la Comissió Estatal pels Drets de la Infància de l'Índia ha posat en el seu punt de mira els govindes. La protecció dels menors és clau en aquestes estructures, que arriben a ser de 8 o 9 pisos i són culminades per canalla, i les autoritats han estat taxatives. Tot i que la federació de govindes ha demanat un replantejament de la decisió, des del poder governamental ja han anunciat que prendran represàlies contra qui l'incompleixi.

Tot plegat, en un moment en què l'evolució dels govindes està arribant a un dels seus punts més àlgids. De fet, alguns cacics ofereixen centenars de milers d'euros a les colles govindes que, atretes pels diners, s'esforcen a assajar "castells" cada cop més espectaculars i, proporcionalment, més perillosos. Caldrà veure com acaba aquesta prohibició i fins i tot si afecta els Capgrossos de Mataró, que participaran a un festival govinda, d'aquí a un mes, a l'Índia.