Recreació de lluites entre carlins i milícies a Terrassa

La Colla dels Federins "Trabucaires de Terrassa" ha commemorat amb molt de soroll els fets del 22 de juliol de 1.872, i ha recreat el recorregut inicial que va fer l'escamot carlí

Nació Digital
19 de juliol del 2014
Tropes carlines a Terrassa Foto: J.M.O.

Les tropes carlines han arribat en tren  a l'estació del Nord de la Renfe. La Colla dels Federins "Trabucaires de Terrassa" ha commemorat amb molt de soroll els fets del 22 de juliol de 1.872, i ha  recreat el recorregut inicial que va fer l'escamot carlí amb  escaramusses pels carrers de la ciutat, fins l'arribada a l'antic Ajuntament de Terrassa. Els enfrontaments amb les milícies s'han repetit a la plaça de Mossèn Cinto Verdaguer i a les de Saragossa i de la Font Trobada, i al Raval. Entremig, una aturada tècnica per beure cervesa amb porró al carrer de la Palla. Qui no portava taps a les orelles ha patit. Els trabucs fan molt soroll i ressonen.

Més tard s'ha fet el nomenament del 'Trabucaire d'Honor' de Terrassa 2014 a l'atri del Ajuntament. La investidura i entrega del títol s'ha fet a Caye Casas-únic que no ha pogut ser-hi-, Miquel Ferreres, Xavi Torrent i Eduard (Sr. Edi) Torres, Aquest reconeixement s'atorga a persones o entitats que s'hagin significat en el suport al món de la cultura de la ciutat, o en la seva relació amb els fets històrics i l'època que es recrea, i amb l'esperit de la Colla dels Federins, prèvia proposta i decisió de la Junta de l'Associació Trabucaire de Terrassa.

Tot seguit, ha arribat la cercavila fins el Monòlit en record dels terrassencs abatuts en la defensa de la Ciutat. Tradició recuperada l 'any 2013, que Terrassa va mantenir des dels fets de 1.872, fins l'any 1.923, any en què va ser prohibida per la dictadura de Primo de Rivera.