Terrassa fitxa una estrella per salvar el Vapor Gran

Itziar González, coneguda per ser l'artífex de diversos processos de participació ciutadana, arriba amb l'encàrrec de dotar de vida un espai públic que li ha faltat "confiança" en el seu potencial des que es va rehabilitar, ara fa més d'una dècada

Lluïsa Tarrida
11 de juliol del 2014
González analitzarà durant els propers mesos i amb l'ajuda de tots els agents socials i econòmics, què es pot fer per treure el potencial del Vapor Gran Foto: Lluïsa Tarrida

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presentat aquest divendres al matí al Centre d'Educació Musical de Terrassa la persona que ha de capitanejar la dinamització de la zona del Vapor Gran. I és que l’Ajuntament de Terrassa ha decidit que és hora de fer mans i mànigues per aconseguir d'una vegada per totes la reactivació econòmica i social d'una zona del centre de la ciutat que es va construir la dècada passada com a transformació d’un antic espai industrial. Per fer-ho, l'equip de govern confia amb Itziar González (Barcelona, 1967), exregidora de Ciutat Vella, arquitecta i "terapeuta de l'espai públic" -com ella mateixa s'anomena-, que ha realitzat diversos processos de participació ciutadana i projectes d'intervenció integral arreu de Catalunya o a l'estranger.

"Hem de ser francs, no hem consolidat la zona tal com es va concebre inicialment, la crisi econòmica no és una excusa, i per això ara cal aconseguir fer del Vapor Gran un espai de centralitat de la ciutat, amb entitat pròpia", ha manifestat Ballart que ha matisat que si bé la zona no es caracteritza per ser un epicentre d'activitat urbana i econòmica, en els darrers temps sí que s'ha aconseguit "alguns fruits, com el mateix Centre d'Estudis Musicals o el Qu4drant.0". "Itziar González és una persona amb experiència en els processos de transformació urbana i ha decidit comprometre's i implicar-se no amb aquest equip de govern sinó amb la ciutat", ha subratllat l'alcalde de Terrassa que ha volgut deixar clar que "serà un model totalment transparent i per això González retrà comptes a l'Ajuntament i a la junta de portaveus; i volem que sigui un model transversal que impliqui totes les àrees de l'administració local".

Implicació de tots els agents del territori

Itziar González ha exposat als periodistes quina és la seva metodologia de treball i ha volgut recalcar que l'objectiu principal és "crear un espai de confiança, vull que tothom se senti a gust, que senti que li va molt en convertir el Vapor Gran en una fàbrica de ciutat, perquè té potencial, veig moltes possibilitats, i crec que és possible crear un lloc de complicitats i aliances si ho fem entre tots". Per això, l'arquitecta ja ha començat a conversar amb diversos agents econòmics i socials de la zona, com també ha parlat ja amb els partits de l'oposició per explicar-los en què consistirà la seva nova tasca.

El primer que tocarà fer és un "diagnòstic col·laboratiu entre comerciants, veïns, polítics, i ciutadans per veure quins són els problemes i quines idees o alternatives tenen. Cal escoltar molt i posar-los a treballar de forma conjunta", ha dit González que ha afegit "no es tracta de dir que això no ha funcionat, voler fer taula rasa i buscar culpables. Estem aquí per buscar quina és la gènesi de l'espai, atrevir-se a fer hipòtesis de treball, provatures i corregir, i tot això optimitzant recursos i sent molt eficients".

La idea és que siguin els ciutadans qui "auditin el projecte, necessitem aquest vincle ciutadà per tirar endavant la reactivació, volem que els egarencs siguin el motor i es corresponsabilitzin" i ha deixat clar que "sóc una persona que aportarà una mirada objectiva, equànime, sense partidismes ni interessos, i això és important perquè vull que es creï un espai de confiança, de debat, utilitzant espais com l'Àgora". Seran, en principi, sis mesos de treball ("crec que en necessitarem més, però amb sis mesos ja haurem fet la diagnosi i iniciat algunes accions") i Itziar González - que ocuparà un càrrec eventual dins de l'estructura de l'administració local, com si fos un comissionat- diu contundent que "tinc l'absoluta certesa que el Vapor Gran es posarà en marxa, té molt potencial i veig sinèrgies positives a treure, sento que tenim una bona oportunitat". Això sí, recorda que cal "implicació, sobretot del teixit econòmic que ha de veure que cal que apostin no només en el sentit d'inversió econòmica sinó també en capital humà i creatiu".