Cabré: «President Mas, no us arronseu, cada cop som més»

L'escriptor de Matadepera aprofita el lliurament de les Creus de Sant Jordi per mostrar el seu suport públic al procés

Quico Sallés
22 d'abril del 2014
Jaume Cabré rep la Creu de Sant Jordi Foto: Generalitat

"Recordo unes paraules de memòria i les repeteixo, no us arronseu, President Mas, no esteu sol, no estem sols, cada vegada som més i més il·lusionats". Amb aquesta sentència l'escriptor de Matadepera Jaume Cabré ha conclòs el seu discurs de rebuda de la Creu de Sant Jordi en nom de tots els guardonats en l'acte celebrat aquest vespre a Palau.

Cabré ha aprofitat les paraules d'ara fa unes setmanes del president de Laboratoris Grifols que també va fer costat al president de la Generalitat amb el procés sobiranista per fer constar el suport en nom dels guardonats. L'escriptor ha assegurat que el "futur està al davant, i no és un horitzó", en referència al camí cap a la consulta. 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquesta tarda, durant l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi, que un dels missatges que Catalunya pot llençar a Europa és que “la dinàmica dels estats no pot ni ha d’ofegar la dinàmica dels pobles”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha retret que en aquests moments a nivell europeu “es parla massa” dels estats, que “no deixen de ser estructures administratives”, i “menys de la força i dinàmica dels pobles”. “I potser avui el cas català, de forta component democràtica i caràcter transversal, és un exemple que transmet que la dinàmica dels pobles ha de ser molt tinguda en compte”, ha reblat.
 
Mas ha remarcat que el que marca i empeny el procés català és precisament “la força i la dinàmica democràtica de tot un poble”, perquè el moviment social actual no prové d’una persona ni d’unes poques, sinó d’una “societat mobilitzada, molt transversal i d’orígens i procedències diferents”, que “tota ella aspira a ser reconeguda”.
 
Al costat d’aquest moviment democràtic i majoritari, el president ha assenyalat com a segon missatge que Catalunya pot transmetre a Europa el fet que “és un país amb una base cultural sòlida i un bon teixit associatiu que pot aglutinar gent molt diversa en un projecte comú potent”.
 
El president ha pronunciat aquestes paraules des del Palau de la Generalitat, després de lliurar la Creu de Sant Jordi a 27 personalitats, dues d’elles a títol pòstum, i 15 entitats -Jaume Cabré, Joanna Biarnés i la Fundació Busquets entre elles- que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural.
 
En un any de celebracions solemnes i molt rellevants pel país, el cap de l’Executiu ha volgut remarcar que, més enllà de parlar dels darrers tres segles de la nostra història i de com la societat i el país ha evolucionat en aquest temps, “és moment de preguntar-nos com hem pogut arribar fins aquí” i subratllar que, “avui, malgrat totes les vicissituds que hem hagut de travessar, podem dir que tenim país i tenim un bon país, sòlid i ben travat”.
 
Un projecte de país consolidat que el president ha destacat que “no ha estat gràcies al nostre poder polític, ni als nostres exèrcits ni força militar” com tampoc gràcies “als recursos naturals ni al nostre pes demogràfic”. Els motius de l’èxit del país, ha apuntat, són “la base cultural molt sòlida i el nostre entramat social i associatiu”. Dues realitats, ha declarat el president, que han anat sempre acompanyades d’actituds pròpies de la societat catalana com és “el talent individual, el sentit de la solidaritat i el sentit del treball”, que vol dir “un poble de gent creativa, que té la cultura d’ajudar-se i que no ens espanta el treball”.
 
Durant el seu discurs, el president també ha aprofitat per felicitar i agrair a tots els premiats d’enguany “el seu exemple i la seva tasca”. Aquests reconeixements s’emmarquen en la celebració de la Diada de Sant Jordi, una jornada que el president ha assegurat que per la manera com la vivim és “genuïnament catalana”, perquè està presidida per “la cultura, el civisme i la convivència”.