Unió Empresarial Metal·lúrgica s'oposa a la vaga

CCOO d'Indústria i d'Indústria de MCA-UGT han anunciat la convocatòria en protesta per la negociació col·lectiva

La Torre
16 d'abril del 2014

Els representants de CCOO d'Indústria de Catalunya, i d'Indústria de MCA - UGT de Catalunya han comunicat a la Unió Empresarial Metal·lúrgica la convocatòria de mobilitzacions i vagues els propers dimarts 29 d’abril i 6 de maig en protesta per la negociació col·lectiva del sector siderometal·lúrgic de la província de Barcelona. Aquest és el segon anunci després que els sindicats decidissin desconvocar les mobilitzacions previstes per al passat 29 de gener.

Des de la UEM hem demanat als representants sindicals tornar a fer un exercici de responsabilitat, com ja va passar el mes de gener, per continuar les negociacions evitant les mobilitzacions i perquè, igual que han fet en altres sectors, entrin en la negociació de la totalitat del conveni, contemplant mesures de contenció salarial pels propers exercicis, mesures que permetin consolidar un sector estratègic per la nostra economia com és el metall.

Des de la representació empresarial considerem que el nou conveni que s’està negociant és molt important per modernitzar el sector i guanyar competitivitat. És una oportunitat per sortir de la crisi i per la reactivació del metall. Del nou conveni que s’està negociant, en depèn la supervivència del sector.

 

Antecedents i situació del sector
L’any 2001 el sector metal·lúrgic va començar a notar els efectes negatius de la globalització mundial i ha estat perdent competitivitat de forma continuada.

En el període 1998-2007 el sector a Espanya va aplicar un increment de salaris del 38% mentre que en el mateix període a Alemanya els increments van ser tan sols del 4%.

En el període 2007-2012 l’aplicació del darrer conveni siderometal·lúrgic de la Província de Barcelona, que afecta a més de 193.000 treballadors, ha representat un increment salarial mig acumulat del 27,82% mentre que l’augment de l’IPC en el mateix període ha estat del 11,80%. En el mateix període la crisi estructural del sector del metall ha portat al tancament del 35% dels establiments industrials amb una pèrdua del 33% dels llocs de treball.

A la finalització del conveni 2007-2012 van quedar pendents de pagament, en concepte de revisió d’IPC 2012 i increments diferits, unes quantitats que tradicionalment s’incorporaven a les taules salarials del conveni següent. Aquests endarreriments, representen  augments en les taules salarials del 2,31% al 4,07%, segons els grups professionals. Des de la representació empresarial s’ha reconegut aquet deute en les negociacions del nou conveni.

Els sindicats, davant la falta d’acord en les negociacions, han exigit el pagament del deute per via judicial, havent obtingut sentència favorable, no ferma, que ja ha estat recorreguda per part de la UPM. 

UEM
Unió Empresarial Metal·lúrgica és una associació empresarial de les empreses del sector metal·lúrgic d’Indústria, Comerç i Serveis, que actualment agrupa prop de 1000 empreses i engloba a 15.000 treballadors.

Fou constituïda l’any 1978 i el seu àmbit d’actuació és Catalunya. La finalitat de l’associació és representar a les empreses afiliades i salvaguardar els interessos dels empresaris del sector, voluntàriament associats. El seu objectiu és oferir a les empreses tot un ventall de serveis en àmbits com la informació, l’assessorament, la formació, la promoció internacional, la promoció i gestió de la innovació o els serveis d’interès col·lectiu.

La Unió Empresarial Metal·lúrgica, en qualitat d’entitat patronal, ostenta la representació empresarial dins el Sector del Metall en el procés de negociació dels corresponents Convenis Col·lectius de la Indústria i del Comerç del Metall de la Província de Barcelona.