Oriol Junqueras veu un PSC que perd Terrassa

El líder d'ERC parla de fets "inimaginables" durant els últims 30 anys a Barcelona i en les grans ciutats metropolitanes, zones històricament governades per alcaldes socialistes

Europa Press
16 d'abril del 2014
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha augurat que després de les eleccions municipals de primavera de 2015, hi haurà majories noves i "inimaginables" durant els últims 30 anys a Barcelona i en les grans ciutats metropolitanes, zones històricament governades per alcaldes socialistes.

"Hi ha ciutats que poden tenir majories noves després de les municipals, inimaginables durant 30 anys, que podrien produir-se a Sabadell, Terrassa, Rubí i Cerdanyola, per esmentar localitats del Vallès Occidental", ha assenyalat en un acte al Mercat del Born de Barcelona al costat de Toni Comín, exdirigent de CpC que s'ha aproximat  als republicans.

Junqueras ha dit que ERC té molt clar que en el procés sobiranista no es poden prendre "les grans decisions donant-li l'esquena" a la ciutat de Barcelona i als municipis metropolitans, per la rellevància que té aquest territori per al conjunt de Catalunya.

Ha assegurat que ell està convençut que ERC pot consolidar-se "en totes les comarques i que Barcelona i les ciutats metropolitanes són importantíssimes per a aconseguir-ho", i ha defensat incorporar en la seva causa a gent que, com Comín, procedeix de tradicions polítiques diferents.

Per aquesta raó, ha defensat que sumin els independentistes de tota la vida amb altres que han abraçat la secessió els últims anys: "Per guanyar, hem de ser més".

En aquesta línia, ha expressat el seu desig que ERC sigui el primer partit de Catalunya, però ha afegit: "No tenim pressa per ser els hegemònics, no tenim pressa per guanyar unes eleccions concretes" perquè el seu objectiu va més enllà d'uns comicis, que és que la independència sigui una realitat.

Comín forma part de l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, que té representants en la candidatura que ERC presenta a les eleccions europees, i ha assegurat que el seu allunyament amb el socialisme català va començar l'any passat, quan el PSC va acordar amb el PSOE la Declaració de Granada, un text que és del tot insuficient des d'una òptica federalista i no compleix "amb els mínims dels mínims".

Ha recordat que el federalisme, defensat fortament entre d'altres per l'expresident de la Generalitat entre 2003 i 2006, Pasqual Maragall, acceptava el 'dret a decidir', perquè pressuposava que un nou acord entre Catalunya i la resta d'Espanya havia de tenir l'aval de la ciutadania.

Ha assegurat que el federalisme plurinacional "era una bandera que se n'ha anat morint durant els últims dos anys", i que el PSC ha abandonat segons la seva opinió, en votar en contra de la Declaració de Sobirania al Parlament, defensar la Declaració de Granada, no participar en el pacte nacional pel Dret a Decidir i al Congrés rebutjar el traspàs de la competència de convocar consultes a Catalunya.