Retirada del mercat del medicament il·legal Diavola Power for Men

Els derivats del sildenafil actuen restaurant la funció erèctil deteriorada

La Torre
15 d'abril del 2014
L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada del mercat del producte Diavola Power For Men, comercialitzat com a complement alimentari, atès que el considera medicament il·legal perquè conté els principis farmacològicament actius tiosildenafil i hidroxihomotiosildenafil.

Els derivats del sildenafil, com el propoxihidroxihomotiosildenafil, actuen restaurant la funció erèctil deteriorada, mitjançant l’augment del flux sanguini del penis per inhibició selectiva de la fosfodiesterasa 5 (PDE5). Els inhibidors de la PDE5 estan contraindicats en pacients amb infart de miocardi agut, angina inestable, angina d’esforç, insuficiència cardíaca, arítmies incontrolades, hipotensió o hipertensió arterial no controlades, ictus, i en persones amb antecedents, amb neuropatia òptica isquèmica anterior no arterítica.

Aquest grup de principis actius (inhibidors selectius de la PDE5) presenta, a més, nombroses interaccions amb altres medicaments, podent donar lloc a reaccions adverses de diversa gravetat, que cal tenir en consideració, com ara les cardiovasculars, ja que el consum s’ha associat a casos d’infart de miocardi agut, angina inestable, arítmia ventricular, palpitacions, taquicàrdies, accident cerebrovascular, inclús la mort cardíaca sobtada, tot i que s’han presentat amb més incidència en pacients amb antecedents de factors de risc cardiovascular. També es poden presentar cefalees, mareigs, dispèpsia, dolor abdominal, congestió nasal, miàlgies, mal d’esquena, reaccions d’hipersensibilitat com ara urticària, erupcions exantemàtiques, erupcions cutànies i/o dermatitis, trastorns oculars i visuals, etc.

El fet de contenir aquests principis actius confereix a aquest producte la consideració de medicament i, com sigui que no ha estat avaluat ni autoritzat prèviament per a la comercialització a l’Estat espanyol per l’AEMPS, la seva presència al mercat és il·legal i s’ha de retirar.
 
Per tot això, el Departament de Salut recomana que:
  • No adquiriu el producte que s’esmenta en aquesta nota.
  • Si disposeu d’algun envàs d’aquest producte i l'esteu utilitzant, deixeu-lo d’utilitzar. 
 
En cas de dubte: www.gencat.cat/salut