El nou Arxiu Històric Comarcal per fi obrirà les portes

La inauguració s'ha endarrerit més de tres anys perquè no arribaven els armaris compactes, bàsics per encabir-hi documentació d'un gran valor | El mes de juny s'estrenarà l'edifici del carrer de Baldrich

Joan Manel Oller
11 d'abril del 2014
L'Arxiu Històric Comarcal roman tancat des de fa tres anys Foto: Agustín Gallego

La història de l'Arxiu Històric Comarcal tindrà un final feliç. Després d'anys i panys de retards perquè no arribaven els armaris compactes, ara tot està enllestit i falten només els darrers serrells per estrenar un equipament sociocultural de primera magnitud. Són tres mil metres quadrats de superfície repartits en dues plantes que poden arribar a encabir 21 km de documentació i un pressupost global de 4,5 milions d’euros, que malgrat tot s'ha mantingut sense desviacions.

Joan Soler, director de l’Arxiu Històric de Terrassa i de l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, té un calendari "realista". Ara s'està en la fase de contractar l'empresa que farà el trasllat del gran material, una tasca que es preveu que estarà enllestida entre el març i l'abril. I tot estarà en estat de revista al juny, mes en el qual es farà la inauguració institucional, amb totes les autoritats locals i nacionals.

Cal dir que es vol lligar amb la celebració de la Jornada Internacional dels Museus, el 9 de juny. I l'acte més ciutadà de presentació es contempla encabir-lo en una data tan assenyalada com és la Festa Major, al juliol. Hi haurà jornades de portes obertes i de presa de contacte amb l'edifici. Així doncs, tot funcionarà al cent per cent el proper curs, a partir de la tornada de les vacances d'estiu.

A l'espera del trasllat
En aquests moments, es viuen moments en un punt mort, atès que algunes demandes de visites no poden ser assumides. El nou equipament permetrà assumir set fons que no caben a les instal·lacions actuals. L’Arxiu Històric Comarcal sorgeix de reconvertir l’antic edifici de la Funerària al carrer de Baldrich de Terrassa. Les obres van seguir el calendari previst, des de mitjans del 2009 a finals del 2010. El 2011 es van fer les verificacions de temperatura i seguretat necessàries per preservar el fons a llarg termini.

Al setembre de fa tres anys s'havia de començar la instal·lació dels ja famosos armaris compactes, una feina complexa i laboriosa. Però la manca de pressupost i els diners que havien d'arribar de la Generalitat han trigat més del que es pensava. L’Arxiu Històric se'n va a Baldrich i l’arxiu administratiu a l’equipament on és ara, al carrer del Pantà, i alliberarà metres a l'edifici central de l'Ajuntament de Terrassa.

L’anterior edifici, situat al carrer Pantà, es va inaugurar el 1985. En aquests anys ha quedat obsolet. Per això, el nou equipament està pensat per donar servei durant els propers 50 anys. Té dues plantes. A la zero hi ha espai per a les consultes dels usuaris, per al treball intern dels arxivers, una sala d’actes per a 250 persones i dues cambres refrigerades per conservar-hi imatges, és el tercer arxiu de Catalunya que en té. En aquestes dues sales, a temperatura i humitat adequades, es poden conservar els negatius i les fotografies en positiu –més d’un milió i mig d’imatges–. Al soterrani de l'edifici s’hi emmagatzemarà el fons documental, des del segle X fins a l’actualitat, més de mil anys de memòria històrica de la ciutat.

El nou equipament es vol obrir a la ciutadania, la que vulgui investigar sobre el patrimoni documental, i també a les entitats del districte i a la població en general a través de visites teatralitzades, exposicions o fins i tot sala de lectura. També es vol utilitzar com a centre de formació, amb seminaris específics o un postgrau en col·laboració amb l’escola arxivística de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El límit, conclou Soler, serà la creativitat.