La Policia de Viladecavalls estrena casa

L'antiga seu tenia una sèrie de mancances que s'han vist esmenades amb aquest nou edifici | S'hi ha construït una secció d'accés controlat, formada per la zona de denúncies i la de comandament i planificació

David López
06 d'abril del 2014
La nova seu de la Policia Municipal es troba situada al carrer de les Orenetes Foto: David López

La Policia Local de Viladecavalls acaba d'estrenar la seva nova casa. No ha calgut un llarg desplaçament per a aquesta mudança: tot just dos-cents metres, que és la distància que separa el vell estatge (la planta baixa de l'Ajuntament, al carrer d'Antoni Soler i Hospital) i el nou mòdul prefabricat de l’aparcament de sorra, ubicat al principi del carrer de les Orenetes.

Culmina d'aquesta manera una vella aspiració compartida per polítics i agents: abandonar un emplaçament que s'havia quedat petit feia anys i disposar d'unes infraestructures d'acord amb el que requereix un cos de policia municipal. I molt més ara, que l'Ajuntament ha anunciat la imminent l'ampliació de la plantilla de la policia.

En breu, el cos es consolidarà amb un total de quinze agents i dos cotxes patrulla. La nova llar de la policia de Viladecavalls és un mòdul prefabricat de 155 metres quadrats, una superfície que gairebé dobla la de l'anterior comissaria. L'argument de l'espai ha acabat sent decisiu per emprendre aquest trasllat, però no l'únic. I és que l’antiga seu tenia una sèrie de mancances que s'han vist esmenades en aquest nou edifici. Per exemple, la distribució de les diferents àrees d'atenció a la ciutadania. L'anterior local tenia un vestíbul reduït que feia alhora de sala d'espera i de finestreta de tramitació. Una zona gairebé compartida amb els despatxos de treball dels agents.

La nova comissaria del poble ha resolt aquest problema amb l'habilitació de tres espais ben diferenciats: en primer lloc, s'hi ha dissenyat una àrea d'accés públic, que disposa de vestíbul, una sala d'espera i una zona de tramitacions. En segon lloc, s'hi ha construït una secció d'accés controlat, formada per la zona de denúncies i la de comandament i planificació (sala de brífing, sala polivalent, serveis per a empleats, un armer amb nova tecnologia de guarda...). I finalment, s'ha creat l‘Àrea de Personal, que acull els vestidors (molt més grans que els anteriors), un espai de descans i un menjador per als agents.

Relació Qualitat-Preu 
Des de l'executiu local han optat per implantar un mòdul prefabricat, ja que consiederen que és l'opció més adient en relació qualitat-preu. I és que aquest edifici de 155 metres quadrats, equipats com qualsevol comissaria, ha costat al voltant dels 85 mil euros. Uns 100 mil si hi afegim els costos derivats d’escomeses, subministraments, etc.

El llampant color blau amb què s'ha pintat bona part de la façana d’aquest mòdul aporta, a més, una nota pintoresca al paisatge urbà de Viladecavalls, i més concretament a un carrer on destaca la silueta d'uns pisos de protecció oficial que mai van arribar a habitar-se. La ubicació segueix sent estratègica: des de l'equip de govern de Viladecavalls tenien clar que havien de mantenir la Policia en un punt cèntric del municipi, però ben comunicat. Per això han optat per una zona ubicada al nucli urbà però molt propera al principal accés al municipi.

La millora de les instal·lacions policials havia passat de vella aspiració a prioritat imminent per a l'actual equip de govern, que parla d’un “projecte que va quedar en l'oblit quan l'actual oposició va assumir l'alcaldia, i que hem rescatat per dotar la Policia d’un espai digne”.

Uns 200 metres separen el vell estatge del nou prefabricat Foto: David López

Va més enllà  
El projecte, però, no culmina aquí. L’Ajuntament ja disposa d'un projecte a mig termini consistent en l’asfaltatge i millora de tot l’aparcament que envolta la comissaria. Aquesta fase portarà a la creació de diverses places d'aparcament per als cotxes patrulla, així com la implantació d'un gual i altres millores de l'entorn.

També suposarà una millora substancial per als veïns que hi aparquen els seus cotxes de forma regular, o per als que acudeixin a la comissaria de policia. I és que l'actual superfície argilosa de l'entorn no és el millor ferm per als dies de pluja. I què se'n farà, de l'antiga seu policial? L'alcaldessa de Viladecavalls, Cesca Berenguer, ha explicat que "implantarem l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) per als veïns en el transcurs d'aquest any. El projecte ja està enllestit". Allà s'ubicarà la seu fixa, ja que es tracta d'un servei que requereix de molt menys espai i d'infraestructures que una comissaria de policia". Encara no hi ha terminis perquè comenci a funcionar, però a hores d'ara ja s'està condicionant l'espai, cosa que indica que l'inici