Rull: «No preguntem d'on es ve, sinó on volem anar plegats»

La Ruta pel Sí, la campanya engegada per Convergència a favor del Dret a Decidir, ha passat per Terrassa per tal de "copsar testimonis a favor d'un estat propi" però també per "resoldre dubtes"

Lluïsa Tarrida
11 de març del 2014
CiU Terrassa ha volgut participar de forma activa en la campanya la Ruta pel Sí Foto: Lluïsa Tarrida

Aquest dimarts a la tarda, la plaça del Progrés ha acollit la furgoneta de la Ruta pel Sí, emblema de la campanya que ha engegat Convergència Democràtica de Catalunya a favor del Dret a decidir i de la consulta del 9 de novembre, i que està previst que recorri en 59 dies totes les comarques del nostre país.

Per la parada s'hi han deixat veure els principals caps del partit terrassenc com la portaveu del grup municipal a l'Ajuntament de Terrassa, Mariona Vigués, el regidor i director general de Serveis Penitenciaris, Pere Soler, o el president del partit i diputat Josep Rull. Aquest últim, també ha estat el responsable d'impartir una conferència al Centre Cívic Ca n'Aurell davant de la societat civil inquieta, dubtosa o ja convençuda.

Abans però, Rull ha atès als mitjans per explicar el doble objectiu d'aquesta iniciativa: per una banda, "copsar el testimoni de gent a favor de la democràcia, a favor del dret a decidir i evidentment a favor de canviar l'estatus de Catalunya i de guanyar un nou estat propi". I per l'altra, poder "aclarir dubtes i explicar com aniran les coses fins al 9 de novembre i què pretenem que passi el dia 9 i sobretot quins són els arguments per les urnes i per l'estat propi". El secretari d'organització de CDC afirma que volen explicar als ciutadans "que aquest és un procés democràticament impecable i irreversible, i que hi ha el compromís inequívoc de CiU i del president Mas perquè es produeixi".

Resposta a Margallo
"Sempre diem que els grans protagonistes d'aquest procés són els ciutadans concrets, parlin la llengua que parlin i hagin vingut d'on hagin vingut; per això, volem col·laborar com fan altres partits, associacions i patronals per eixamplar aquest procés, com aquí Terrassa ho fa el Pacte Local pel Dret a Decidir", ha manifestat Rull que ha argumentat que la campanya "Ruta pel sí" és una aposta pel "peu de carrer, propera a la gent" que permet "donar arguments sòlids en termes d'esperança i de rigor a la gent".

És una campanya amb cinc declinacions: sí vull votar, sí vull decidir el nostre futur, sí vull construir un nou país, sí vull ser optimista i sí vull fer història. Rull però ho té clar: "demanem el doble sí, el sí a decidir i el sí a un estat propi. D'ara fins al decret de la convocatòria de la consulta posarem molt èmfasi en el Sí, vull votar però no oblidem els altres quatre. Ara el que hem de fer és guanyar les urnes i la democràcia. El dia 9 de novembre tenim el dret a votar i votarem".

El president de CiU Terrassa també ha parlat de les recents declaracions del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo. Rull ha explicat que "davant la política de la por i les amenaces, nosaltres volem posar arguments sobre la taula en relació a la viabilitat i la necessitat del procés, i dibuixar un procés d'esperança col·lectiva" i per això ha volgut subratllar que "és radicalment fals que el procés sigui il·legal. Dins de la Constitució espanyola hi ha com a mínim cinc vies per poder posar les urnes, tres vies en forma de referèndum, una amb una modificació i la darrera en virtut d'una llei pròpia catalana de consultes que estem elaborant en aquests moments en el Parlament de Catalunya. El problema no és de legalitat sinó de voluntat política".

La paradeta ha estat instal·lada aquest dimarts a la plaça del Progrés Foto: Lluïsa Tarrida

Crida a la unitat sense importar orígens
L'egarenc s'ha referit a les darreres enquestes en què "afirmen que el 80% dels catalans volen votar, alguns per dir que no, però igualment volten votar" i per això ha remarcat que "el procés pel dret a decidir serà irreversible si som capaços d'aconseguir una amplíssima majoria a Catalunya; necessitem el màxim d'adhesions en els Pactes Locals pel Dret a Decidir, com més organitzacions de la societat civil hi hagi al darrere més irreversible serà el procés". 

En clau local, Josep Rull ha manifestat que "nosaltres trepitgem i trepitjarem tots els barris de la ciutat, explicant moltes coses, explicant la necessitat de canvi a la ciutat de Terrassa però també explicant aquest procés, i ho fem amb català i castellà perquè el que intentem sobretot és donar arguments". El convergent considera que CiU aporta un doble valor afegit a la campanya pel Dret a Decidir.

Per un costat, la demostració que "si hi ha un partit que hagi teixit ponts per millorar la situació de Catalunya dins de l'Estat espanyol és CiU, i constatem que sistemàticament ens han tancat la porta i ens han dit que no" i per això argumenten que "per molts terrassencs que ens demanen, en especial de determinats entorns com catalans d'origen extremeny o andalús, els diem que som conscients que aquest és un procés no exempt d'emocions intenses" i matisa "i els expliquem que ho hem provat tot i que en aquests moments no podem garantir amb l'actual context l'estat del benestar amb els termes que es mereix Catalunya, i per tant, vinculem molt sobirania amb justicia social". Per l'altra, Rull posa reivindica el fet que "CiU hi aporta la seriositat, rigor i capacitat de govern que sempre ens ha caracteritzat".

Finalment, el terrassenc ha subratllat que "el nou estat que volem construir és l'estat per aquells que només se senten catalans però també per aquells que se senten catalans i andalusos, catalans i extremenys, catalans i espanyols, volem fer un estat que serveixi a la gent d'aquest país independentment de l'origen perquè el determinant és que en aquest país i ciutat nosaltres no preguntem d'on ve la gent sinó que preguntem on volem anar plegats, i aquesta és la força que té el procés i els arguments que posem sobre la taula".