Cecot Terrassa avisa: cal gestionar l'emigració

La patronal vallesana afirma que cal mesures per fomentar la tornada d'aquells catalans que han hagut de marxar a l'estranger per treballar

E.P.
01 de març del 2014
La patronal Cecot ha instat els governs a gestionar el fenomen de l'emigració i crear mesures per fomentar la seva tornada des d'una visió circular que tingui en compte tant el moment de la sortida com l'estada i la tornada. Així ho recull l'estudi 'Polítiques i mesures per fomentar la tornada en un context d'emigració', que entre d'altres aspectes, incideix en els beneficis de la tornada del talent.

La patronal proposa crear una xarxa entre professionals i persones emigrades per mantenir la vinculació amb el país i possibilitar la contribució al desenvolupament econòmic i social des de l'exterior. "Si la persona aconsegueix l'èxit a un altre país i és capaç de generar estalvis, quan torna és una persona amb un perfil capaç, en la majoria de casos, d'autoocupar-se o iniciar una activitat empresarial", ha afirmat la directora de la Fundació Cecot Persona i Treball, Anna Delclòs, que ha assegurat que aquest fenomen no s'està canalitzant.

Ha recordat que el volum més alt de remeses prové de països estrangers i no des d'Espanya a l'exterior, pel que és necessari donar una resposta des d'una òptica econòmica per aconseguir que aquest flux tingui un impacte sobre l'economia. A pesar de les poques dades existents, l'informe destaca un canvi de tendència en el perfil de l'emigrant, que ha passat de ser majoritàriament jove entre 16 i 34 anys a adult de 35 a 64 anys.

L'estudi conclou que l'efecte migratori té impactes positius perquè suavitza la incidència de l'atur, redueix la pobresa i augmenta la capacitació, tot i que també provoca la marxa de persones qualificades i pot provocar, en cas de fracàs, situacions de vulnerabilitat.