L'Ajuntament s'adhereix al Pacte local pel dret a decidir

El portaveu de la federació d'entitats, Jordi Labòria, ha intervingut en el ple municipal per demanar el Consistori el seu suport | Tots els grups han votat a favor de l'adhesió al manifest llevat del PP

La Torre
30 de gener del 2014


El portaveu del Pacte Terrassenc pel Dret a Decidir, el socialista Jordi Labòria, ha intervingut aquest dijous al vespre dins del plenari de l'Ajuntament per demanar en nom de les entitats i associacions que s'apleguen dins de la plataforma l'adhesió del Consistori a l'esmentat Pacte. L'adhesió s'ha fet efectiva formalment en el següent punt de l'ordre del dia, una resolució presentada pel PSC, i en què tots els grups, CiU, PSC i ICV-EUiA, hi han votat a favor, amb l'excepció del PP.

Labòria ha manifestat en primer lloc que perquè "ningú es confongui, avui parlo com a portaveu de més de 70 entitats i organitzacions de la ciutat que han elaborat i firmat el document terrassenc del Pacte pel dret a decidir i respon a la voluntat política de donar-lo a conèixer i demanar-ne l'adhesió".

El portaveu ha subratllat que el document parteix des de les organitzacions cíviques i "cercant el màxim consens perquè s'hi puguin sentir identificats tots els ciutadans, entitats i forces polítiques" amb la idea que el que cal "és preguntar al poble com volen la Catalunya del futur". Labòria ha afirmat que el document és "una aposta radical per votar i poder decidir. Només planteja la voluntat de votar sense condicionar cap resposta". Tot i així ha deixat clar que "l'afirmació inicial és bàsica: Catalunya és una nació i com a tal té dret a decidir lliurement el seu destí".

En la lectura, s'ha fet menció a la necessitat de "superar la situació de bloqueig dins de l'estat espanyol" en un pacte que garanteixi "el procés nacional engegat, i els drets socials i democràtics de la ciutadania del país". Labòria ha recordat que Terrassa ha estat "sempre un exemple del procés d'acollida dels catalans nascuts aquí o a fora, ha estat un referent de ciutat compromesa amb la nació catalana i amb la justícia social".

Finalment, ha expressat que "el document és assumible per la majoria dels partits d'aquest Consistori, vostès són la representació democràtica de la ciutat, per això demanem el suport de totes les forces polítiques perquè el manifest del pacte sigui utilitzat com un instrument de difusió del dret a decidir del poble català".

Ballart: "No volem que ningú decideixi per nosaltres"
L'alcalde de Terrassa ha decidit intervenir en resposta a la petició realitzada pel Pacte Terrassenc malgrat que poc després, els socialistes presentaven una moció en què es recollia justament la petició d'adhesió al Pacte. Ballart ha començat el seu discurs manifesten que "això és el ple, casa comuna de tots els egarencs i espai on es poden escoltar totes les opinions i discutir totes les idees".

"Com alcalde em comprometo des d'aquest moment a fer tots els passos necessaris perquè l'Ajuntament s'adhereixi formalment al pacte. Considerem que és una adhesió assumible per tots els partits polítics presents a la sala", ha manifestat el socialista que ha subratllat: "No volem que ningú decideixi per nosaltres. La majoria de persones s'està preguntant què és el millor pel nostre país, i ho fan des del respecte a la democràcia i a les lleis".

Ballart ha subratllat que "tard o d'hora, aquest país haurà de votar amb totes les de la llei quina és la seva posició i encaix, i amb aquest Pacte només es pretén que s'escolti la veu del poble català", després "cadascú podrà votar el que li sembli més adient". L'alcalde ha posat èmfasi en què "no tot és blanc o negre, i això es troba ben palès amb les entitats que s'han adherit a aquest Pacte. A Terrassa tenim una llarga tradició d'acords i pactes i aquest segueix en la línia de sumar identitats però sense ignorar les coses que ens separen".

El socialista ha afirmat que "el Pacte té un mínim comú denominador: uneix els demòcrates de veritat. No respon a estratègies partidistes i només aspira a trobar una sortida democràtica al moment que estem vivint. Sense pressions ni mentides, amb convivència i respecte, ni contra res ni ningú, sinó a favor del futur del país. Volem votar i fer-ho de veritat i que cadascú s'expressi de debò".