Milloren les expectatives econòmiques pel darrer trimestre

L'informe de conjuntura econòmica de la Cambra de Terrassa s'ha fet a una mostra representativa de 437 empresaris

La Torre
05 de desembre del 2013
Els resultats d’un estudi de la Cambra de Comerç i Indústria de Terrassa mostrem que continua el clima de recessió econòmica i es manifesta un lleu fre a tendència global de millora de l’activitat empresarial experimentada en els darrers quatre trimestres. El percentatge d’empreses que manifesten una percepció negativa de la marxa dels negocis en el tercer trimestre és del 33,9% davant del 31,8% en el segon trimestre d’aquest l’any. Malgrat aquest increment del percentatge, aquest continua sent molt inferior en relació al 38,1% del primer trimestre de l’any i el 48,6% i el 54,4% del quart i tercer trimestre de 2012, respectivament. El saldo entre respostes positives i negatives evoluciona a la baixa amb un saldo de -20,1 punts per al tercer trimestre de 2013 davant del -13,9 per al trimestre anterior, el que significa un descens de 6,2 punts en relació al trimestre anterior.

S’observa aquesta tendència en els diferents sectors d’activitat, tot i que sectorialment, el saldo menys negatiu el presenta la indústria (-9,3 punts) amb una millora de 4,3 punts en comparació amb el segon trimestre de l’any, seguit del sector del comerç (-16,1 punts) i el sector serveis (-25,3 punts). El sector de la construcció (-38,6) experimenta una lleugera millora de 4,2 punts.

Expectatives de futur dels empresaris per al quart trimestre
Les expectatives per al quart trimestre continuen presentant saldos negatius en tots els sectors d’activitat, excepte per al sector del comerç. El conjunt d’activitats econòmiques de la demarcació presenta un saldo d’expectatives de -13,8 punts, millorant en 6,3 punts el saldo de valoracions experimentat en el tercer trimestre.

Per sectors d’activitat en global, el saldo positiu l’ofereix el sector del comerç, amb 9,1 punts positius, fet que no es produïa des del tercer trimestre de 2011 i augmenta en 25,2 punts el saldo de valoració en relació al tercer trimestre. Aquest resultat cal interpretar-lo en clau estacional, donat que el quart trimestre coincideix en bona part amb la campanya de Nadal, època en que el sector pot esperar una certa recuperació. Les expectatives del sector serveis presenten un saldo negatiu de -14,2 punts i millora en 11,1 punts el saldo de valoració. La indústria presenta un saldo de -28,3 punts, 19 punts inferior a la valoració del tercer trimestre. El sector de la construcció també experimenta un saldo negatiu de -35,9, amb una diferència de 2,7 punts respecte a les valoracions de tercer trimestre.
 
Pel que fa a l’ocupació, les expectatives també presenten valors negatius però en tots els casos també milloren en relació a la valoració mostrada per al tercer trimestre. El sector del comerç presenta un saldo positiu de 2,8 punts i la construcció de -15,4, però millora en 12,2 punts en relació al saldo de valoració del tercer trimestre. Quant a la indústria (-6,9) i els serveis (-1,1), també milloren els valors dels saldos en relació a la valoració del tercer trimestre.

Finalment, pel que fa a les expectatives en facturació, el sector del comerç i dels serveis presenten saldos de 26,7 i 14,4 punts positius, respectivament, que significa una millora dels saldos en 43,4 punts i 20,5 punts en relació a la valoració del tercer trimestre. Les expectatives per al quart trimestre corresponents a la indústria i la construcció manifesten també saldo negatiu del -16,6 i -10,3, i millora en 4,2 i 14 punts respectivament en relació a la valoració del tercer trimestre.