La Grossa de Cap d'Any, preparada per competir amb «l'altra loteria»

Jordi Palmer
28 de novembre del 2013
Elsa Artadi, directora general de Jocs i Tributs, explicant els detalls del sorteig de la Grossa de Cap d`Any Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

El nou sorteig de loteria gestionat per Loteries de Catalunya, la Grossa de Cap d'Any, funciona i funciona bé. Així es desprèn de les xifres facilitades per la directora general de Jocs i Tributs, Elsa Artadi, segons les quals ja s'han superat els “vint milions de vendes” al temps que s'ha mostrat confiada de “vendre deu milions més”.

Aquests números permeten confiar que aquesta loteria, que ha començat “de forma molt modesta”, tingui capacitat per competir amb el que Artadi ha designat com “l'altra loteria”, en referència als sortejos de Loterías y Apuestas del Estado (LAE) de Nadal i el Nen.

La intenció, "fer créixer el sorteig"

De fet, Artadi ha insistit que aquest primer any és “d'aprenentatge” i la intenció és “fer-lo créixer i fer-lo competir amb altres loteries d'aquesta època de l'any”. En aquest sentit, ha recordat que les loteries de LAE van vendre 530 milions entre Nadal i el Nen, i que per tant encara hi ha molta distància. Tot i això, ha afirmat que “la voluntat no és quedar-se en trenta milions per sempre”. De fet, en declaracions anteriors a Nació Digital ja havia ajornat qualsevol ampliació a l'any vinent.

Malgrat que la xifra de vendes es refereix a loteria consignada, sense retorn, als minoristes, Artadi ha explicat que per aquesta mateixa raó les comandes són petites i per tant, “hi ha un decalatge molt petit entre el que s'ha venut al minorista i el que aquests han venut al client final”.

Entre els encerts d'aquest nou sorteig, Artadi ha destacat també que el preu, cinc euros el bitllet, “és molt adequat”, i ha apuntat que al desembre “és quan es fan les grans compres de loteria”. Malgrat els bons resultats, també ha quedat descartat ampliar les sèries en quinze milions més. Pel que fa a la competència amb altres loteries, Artadi ha descartat que hi hagi "una caiguda de vendes de les altres", tot i que algunes administracions sí han percebut lleus caigudes.


Sorteig al TNC

Pel que fa al sorteig de la Grossa de Cap d'Any, es confirma que tindrà lloc el 31 de desembre, i s'ha desvetllat que tindrà lloc a les onze del matí a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya. A més, serà emès en directe per Televisió de Catalunya.

Pel que fa a la mecànica del sorteig, es preveu que tingui una durada d'una mitja hora i es realitzarà amb un sol bombo, de fet el mateix model que s'utilitza per als sortejos de la 6/49, adaptat per a l'ocasió.

Es faran tres extraccions que correspondran als tres primers premis, i es farà en ordre ascendent, amb una mecànica similar a la d'un sorteig ordinari de LAE, però amb un sol bombo. És a dir, primer s'introduiran les boles, numerades del 0 al 9, corresponents a les unitats, se n'extraurà una i es retirarà la resta, per continuar el sorteig amb les desenes, centenes, etcètera. Val a dir que en les proves davant la premsa, per dues vegades ha aparegut el número '2' corresponent a les unitats.

Pocs més detalls s'han revelat del sorteig, tot i que s'ha descartat “que hi hagi nens cantant” i s'ha confirmat la presència del capgròs que representa aquesta loteria, amb l'afegit que aquest cop, “vindrà acompanyat”. No s'ha revelat qui presentarà l'acte, tot i que seran dues persones de l'entorn de TV3.

Cobrament en establiments i caixes

En el mateix moment del sorteig es podrà conèixer on s'han distribuït els números guanyadors. Pel que fa al cobrament, els establiments de la xarxa de vendes ordinària estan obligats a fer front a pagaments de premis de fins a 120 euros i optativament, fins a 750, mentre que entre 120 i 30.000 euros es poden cobrar en oficines de La Caixa i CatalunyaCaixa. Per premis superiors cal adreçar-se a l'oficina central de Loteries de Catalunya, a la Via Laietana de Barcelona, on es paguen tot tipus de premis, inclosos els reintegraments.