Mútua Terrassa relaciona dos nous gens amb l'autisme

La troballa farà que els gens YWhaz i Drp2 entrin en la investigació de les bases genètiques de la malaltia

EP/S.F.
24 d'octubre del 2013
Foto: Pau Moya
Diversos investigadors de la Universitat de Barcelona (UB) en col·laboració amb el Centre d'Anàlisi Genòmica (Cnag) han identificat dos nous gens que es podrien relacionar amb l'autisme. L'estudi que han realitzat, i que també compta amb la participació de l'Hospital Mútua de Terrassa i el Sant Joan de Déu es publicarà a la revista científica Molecular Psychiatry . Aquest treball permetrà als investigadors conèixer una mica més aquest trastorn i poder investigar les seves bases biològiques.
 
Fins ara, l'estudi ha revelat que algunes de les mutacions que es produeixen a les proteïnes de les persones que pateixen autisme estan també implicades en altres patologies neurològiques i psiquiàtriques, com poden ser el TDA-H, la dislèxia i l'epilèpsia.
 
A més, ha estudiat les mutacions que els pares transmeten als seus fills en famílies que tenen dos o més fills afectats per l'autisme, i ha desvetllat que la probabilitat que un germà tingui el trastorn si  l'altre el té és d'entre un 60 i un 90% en casos de bessos idèntics. Aquest percentatge, en canvi, es redueix fins al 20% si els bessons no són idèntics.
 
El projecte ha comptat amb el suport econòmic de La Marató de TV3, el ministeri espanyol d'Economia i Competitivitat, la Fundació Alicia Koplowitz i del Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Raras.