Els agents econòmics s'uneixen per crear ocupació a Terrassa

Es comprometen tirar endavant un pacte local amb accions concretes i 'efectives'

Lluïsa Tarrida
20 de setembre del 2013
Sancristofol, Ballart, Abad i Rodríguez en l'acte de signatura del Pacte Foto: Lluïsa Tarrida

"Volem que sigui un impacte anímic en el ciutadà, li diem 'Mou-te', format, busca, arrisca't i entre tots t'ajudarem a sortir de la crisi". Amb aquestes paraules del president de la Cecot, Antoni Abab, finalitzava l'acte de presentació del Pacte Local per l'Ocupació que aquest divendres s'ha dut a terme a la sala de premsa de l'Ajuntament de Terrassa amb la presència dels tres agents socioeconòmics més rellevants de la ciutat: administració local, sindicats i patronal.

L'alcalde Jordi Ballart també ha volgut ressaltar aquest "missatge d'unitat, de compromís i de confiança" que es vol transmetre als terrassencs per tal d'entre tots reactivar el teixit econòmic de la ciutat i aconseguir que "Terrassa sigui de nou la locomotora per tirar endavant el país". Amb l'objectiu de dinamitzar el sector, crear llocs de treball estable i de riquesa per a la ciutat, es posa en marxa aquest Pacte que "no conté projectes abstractes o genèrics sinó accions concretes i que volen ser eficaces", ha subratllat Ballart. "A tots ens interessa que l'empresa vagi bé, perquè aquesta empresa es diu Terrassa", ha remarcat l'alcalde.

La primera mesura del Pacte és la creació d'una Mesa de concertació en què hi haurà els tres agents i en la qual es debatran les mesures a prendre. Una Mesa que estarà oberta a la resta d'entitats i institucions que s'hi volguin afegir perquè la idea és "coordinar i sumar esforços per evitar duplicitats i optimitzar recursos". Abad ha insistit en el missatge en positiu, d'acceptar el repte més important -crear ocupació en el sector privat- amb esperança i confiança i del valor "de proximitat i de cooperació entre el sector público-privat" que té la proposta.

Concertació social
En l'acte de presentació s'ha parlat de la necessitat de les empreses d'innovar, de tenir capacitat de millora continua, de la internacionalització, però també s'ha posat èmfasi en el treballador, i en les capacitats d'esforç, sacrifici, de formació i de treball amb equip que aquest ha d'adquirir i potenciar. O fins i tot de la pedagogia que cal fer encara sobre què es requereix en el mercat de treball. Sense oblidar ni menysprear "el nostre entorn tant diversificat i alhora amb una base industrialitzada molt potent i que és el nostre punt fort com a ciutat".

El secretari general d'UGT al Vallès Occidental, Josep Sancristofol, ha manifestat que Terrassa té diversos elements que li juguen a favor per crear ocupació, com són "una associació empresarial molt potent i amb incidència real sobre l'empresariat i dos sindicats sòlids". Sancristofol ha afirmat que malgrat "les discrepàncies hem sigut capaços, sindicats i patronal, de trobar el que ens uneix per intentar sortir del pou i per un cop a fora, pensar en com resituarem i reorganitzarem el sistema".

Per la seva banda, el secretari general de CCOO al Vallès Occidental, Enrique Rodríguez, ha dit que el pacte és fruit de la "concertació social" i que ha de servir d'exemple per començar a arribar a acords "amb la resta d'agents implicats", i ha afegit "és una necessitat trobar línies de consens i també és important que l'administració local s'hagi compromés a destinar-hi una petita partida pressupostària per tirar el pacte endavant, perquè sense la implicació público-privada generar ocupació seria impossible". Rodríguez ha destacat que es pretén crear una "eina útil" que "canvïi tendències, i que no només serveixi per potenciar l'autoocupació sinó també per ajudar a sorgir altres fórmules factibles com el coorporativisme o la cooperació social".

Aquesta Mesa començarà a treballar en les properes setmanes i malgrat que encara no hi ha una partida econòmica estipulada, sí que ja es volen definir accions i propostes. Des de l'Ajuntament també han volgut recalcar la necessària "complicitat i implicació de la resta d'administracions, especialment de la Generalitat".