Ballart proposa fer dues consultes vinculants

L'alcalde desitja que se li pregunti a la ciutadania sobre els models d'estat i social

J.M.O.
11 de setembre del 2013
Ballart a l'acte institucional de la Diada fer al saló de plens
Ballart a l'acte institucional de la Diada fer al saló de plens | Anna Cuevas
Ballart a l'acte institucional de la Diada fer al saló de plens Foto: Anna Cuevas

L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, proposa que es faci una doble consulta perquè la ciutadania expressi la seva opinió en dos temes clau: el model de país i el model de societat que vol.

Per Ballart, és necessari un segon referèndum “per donar una sortida democràtica a la crisi econòmica i social que patim, davant les decisions ideològiques i interessades que es prenen lluny dels ciutadans i les ciutadanes”.

L’alcalde de Terrassa s’ha mostrat clarament partidari que aquests dos referèndums siguin no tan sols consultius, sinó decisius i vinculants: “Les consultes han de ser vinculants, han d’obligar a complir amb la voluntat del poble. La democràcia és i ha de ser això. I en els grans temes, la ciutadania ha de poder decidir i votar lliurement, i no només ser escoltada com si fos una de tantes referències a tenir en compte”, ha dit Ballart, que s’ha mostrat “convençut que la sortida imprescindible a aquesta etapa d’efervescència i de confusió és un referèndum fet amb totes les de la llei. I a continuació, acatar la voluntat de la majoria”.

L’alcalde de Terrassa ha fet aquestes declaracions durant el seu parlament en l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya celebrat aquest vespre al Saló de Plens de l’ajuntament, després de la conferència del notari Juan José López Burniol, sota el títol “Doble crisi”.

En referència a aquesta doble crisi, de model de país i de model de societat, Jordi Ballart ha dit que “la ciutadania té tot el dret, en una democràcia, a decidir quina mena de societat vol, en quins valors i principis s’ha de basar, quins han de ser els interessos generals, els de tothom, i no només els d’unes determinades minories”. I ha afegit que la Constitució i l’Estatut s’han de repensar de veritat per garantir els drets i deures vinculats a l’estat del benestar: “El dret a l’habitatge, a una feina digna, a rebre protecció social, a una sanitat i una educació de qualitat, entre d’altres, han de ser més que teoria i bones paraules, s’han de convertir en fets, en una Constitució que realment es compleixi en tots i cadascun dels seus principis”.

En el seu primer acte institucional de la Diada com a alcalde de Terrassa, Jordi Ballart ha reiterat la seva voluntat de ser l’alcalde de tothom, com a representant d’una institució i una ciutat molt diverses. Per això, ha dit, “intento trobar un punt d’equilibri entre el projecte polític que represento i la diversitat política i social de la nostra ciutat”. En aquest sentit, Ballart s’ha mostrat obert a un procés de debat i reflexió que inclogui totes les opcions i possibilitats, totes elles absolutament legítimes.

Els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya continuaran amb la tradicional ofrena floral que el Consistori farà demà al migdia a la plaça Onze de Setembre de Terrassa.