Ofrena floral i missatges de record per a Jonathan Carrillo

Lluïsa Tarrida
01 d'octubre del 2013
Solidaritat Antirrepressiva va organitzar un acte d'homenatge al jove egarenc
Solidaritat Antirrepressiva va organitzar un acte d'homenatge al jove egarenc | Anna Cuevas
Solidaritat Antirrepressiva va organitzar un acte d'homenatge al jove egarenc Foto: Anna Cuevas

El passat 16 de setembre es van complir 4 anys de la mort de Jonathan Carrillo, un jove egarenc de 26 anys. Pares, familiars, amics i solidaris lluiten "per aconseguir que els policies implicats s’enfrontin a la justícia, perquè no quedi impune la mort d’en Jonathan". Com a acte de denúncia i per donar suport a la família, SAT va organitzar el passat dijous, davant de l'Ajuntament de Terrassa, una ofrena floral.

La nit del 15 de setembre de 2009 Jonathan va ser ingressat a la Mútua de Terrassa després que una dotació de la Policia Municipal avisés una ambulància afirmant que el jove anava begut. Dues veïnes van explicar que la víctima va caure a terra a causa d’un fort cop que va rebre d’un dels agents. A les poques hores va morir.

A l’autor del cop se l’acusa d’haver comès un delicte de lesions en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent greu, pels quals se li demana un total de quatre anys de presó. Als altres tres policies municipals que eren al lloc dels fets, se’ls acusa d’omissió de perseguir determinats delictes en concurs amb un delicte d’homicidi imprudent, pels quals es sol·licita penes de presó de dos anys i mig. D’altra banda, hi ha tres professionals de la Mútua també acusats d’homicidi imprudent.

El desembre de 2012, el jutge va suspendre el judici ja que el fiscal va al·legar que la competència per jutjar els policies és de l’Audiència Provincial de Barcelona, en comptes del Jutjat Penal de Terrassa.

Des de Solidaritat Antirepressiva de Terrassa denuncien "la violència policial i la impunitat amb què els cossos policials actuen gràcies al silenci i complicitat de les institucions públiques de la ciutat, que mai han condemnat públicament actuacions com les que van acabar amb la mort d’en Jonathan" i afegeixen que "l’ex-alcalde de Terrassa, Pere Navarro, que va acabar el seu mandat sense que ni ell ni cap responsable polític ni policial dimitís en tres anys per la mort d’en Jonathan, va actuar amb un cinisme vergonyós callant i oblidant a la família durant aquests anys, mentre alhora es va gastar diners de l’Ajuntament per pagar un informe forense per desacreditar la seva acusació o va posar medalles al cos de policia municipal, evidenciant així de quin costat està". L'entitat afirma que "amb l’arribada de Jordi Ballart a l’alcaldia les coses no han canviat gens, ja que desgraciadament encara no ha donat cap mostra de saber res sobre el cas d’en Jonathan".