Sense senyals de revifalla en els contractes de lloguers a Terrassa

L'informe de la Cambra de la Propietat indica que es manté el descens en el número d'arrendaments; llogar un pis l'agost de l'any passat costava uns 485 euros, al juny d'enguany, 449 euros

Lluïsa Tarrida
22 d'agost del 2013
Ca n'Anglada i Les Escoles són les zones amb els lloguers més baixos
Ca n'Anglada i Les Escoles són les zones amb els lloguers més baixos | Foto: Txell Bigatà
Ca n'Anglada i Les Escoles són les zones amb els lloguers més baixos Foto: Txell Bigatà

La Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa i Comarca ha donat a conèixer l'informe sobre l'evolució del mercat dels lloguers corresponent a aquest segon trimestre. El document permet fer una comparativa entre aquest període de temps del 2013 amb el de 2012, així com entre el segon trimestre d'aquest any respecte al  primer trimestre d'enguany.

Una de les principals conclusions a les quals s'arriba tenint en compte les xifres comparatives de 2013 i l'any anterior és un lleuger però ja persistent i acumulatiu "decrement" del número de contractes de lloguer d'habitatges intervinguts per la Cambra. La variació entre un any i l'altra, segons ha pogut registrar la Cambra, ha representat una disminució del 6,40 per cent.

Si s'observa què va passar el primer trimestre de 2011 es pot veure que la variació en aquelles mateixes operacions ha estat encara més pronunciada però aquest cop cap a positiu. En pocs mesos de diferència el número de contractes de lloguer s'ha vist incrementat en un 6,40 per cent, una xifra força positiva pel sector immobiliari i pels propietaris que tenen habitatges buits i que busquen llogaters.

Tendència a la baixa
Més enllà dels percentatges, en nombre de contractes, la Cambra assegura que respecte al segon trimestre de 2012, quan aquests van ser de 781, en aquest segon trimestre de 2013 la xifra ha estat tan sols de 731 contractes realitzats. Aquestes dades, especifiquen, que només fan referència a les operacions intervingudes per la Cambra a la ciutat de Terrassa, no a la resta de municipis de la comarca a les quals l'entitat també dóna servei.

És a dir, amb un any de diferència, els contractes que s'han firmat han estat 50 menys, una variació molt més accentuada i que confirma la tendència negativa en aquest tipus d'operacions que s'arrossega des de fa molts i molts mesos.

Tot i així cal ressaltar que aquestes dades també poden ser vistes positivament si es té en compte que la Cambra afirma que el primer trimestre d'enguany va registrar 687 contractes, d'aquí el percentatge positiu del 6,40% anteriorment citat. Així doncs, el segon trimestre hi ha hagut més moviment a la ciutat. No obstant, s'ha de contextualitzar ja que si s'observen els gràfics dels segons trimestres dels darrers anys també es pot comprovar com és un dels períodes de l'any amb més recorregut.

No obstant, cal dir que a nivell general i encara que pugui resultar paradoxal, l'estudi indica que "es manté la forta contractació d'habitatges de lloguer". L'altra estadística que reflecteix l'informe de la Cambra de la Propietat té a veure amb el preu dels habitatges.
Al nostre municipi, el preu mig del lloguer d'un habitatge és de 449,55 euros al mes. Amb aquesta dada es pot afirmar que el preu mig ha baixat un 2,06 per cent en relació al primer trimestre de 2013. Més sorprenent és el descens en comparació al segon trimestre de l'any 2012, un decrement que se situa percentualment en el -9,20%.

Per fer-se una idea, la Cambra va comptabilitzar un preu mig del lloguer el primer trimestre de 459,02 euros mentre que al mes mentre que el juliol-agost-setembre de 2012 llogar un pis a Terrassa sortia per uns 485 euros mensuals.

Per districtes i barris, l'informe posa de relleu que en la comparativa anual segueix la tendència marcada dels darrers mesos: a tots els districtes els preus continuen baixant. Només hi ha una excepció. Al barri de Can Parellada, el preu de lloguer respecte al mateix trimestre de l'any anterior s'ha vist incrementat lleugerament, passant del 474,16 euros al mes als actuals 478,18 euros, és a dir poc més de 4 euros.

Lloguers per barris
On la caiguda ha estat més pronunciada és a la zona Sant Pere Nord, Can Tusell, Ègara i Can Boada on ha estat del -17,17%, és a dir, s'ha passat en un any de pagar un preu mig de 516,64 euros a pagar-ne 427,95 euros.També ha estat important la caiguda, d'un 10,91%, als barris de Les Arenes, Torre-Sana i La Grípia, on s'ha passat dels 504,05 euros als 449,06 euros actuals.

El barri on els preus segueixen registrant-se preus més elevats és, amb notable diferència respecte a la resta de districtes, el Centre de Terrassa (553,56 euros) on la variació respecte a l'any passat no és tan aguda com a la resta de barris però que també s'ha fet notar (-4,78). Cal dir que el segon trimestre d'enguany el preu estipulat per un pis del centre era de 525,75 euros, per tant, es pot comprovar com el preu actual tot i ser inferior al de l'any passat s'ha incrementat respecte al de fa uns mesos.

A l'altra banda de la balança s'hi troben els barris de Ca N'Anglada i les Escoles on el preu mig es troba situat en els 418,32 euros. Sorprèn que aquesta mateixa zona, el trimestre anterior estava valorada en uns 443,13 euros i no era ni la primera ni la segona zona més barata de la ciutat. Per tant, es pot dir que la baixada ha estat considerable, tot i que no es pot pas assegurar que marqui una tendència de cara als propers mesos.