Cárdenas: «El PSC està al servei d'unes famílies»

El líder de Ciutadans a Terrassa es veu a l'Ajuntament en la propera legislatura

Joan Manel Oller
23 de juliol del 2013
Juan Jiménez Cárdenas a l'autobús que condueix
Juan Jiménez Cárdenas a l'autobús que condueix | Anna Cuevas
Juan Jiménez Cárdenas a l'autobús que condueix Foto: Anna Cuevas

Juan Jiménez Cárdenas, conductor dels autobusos urbans de Terrassa i exregidor del PSC, és avui el líder de Ciutadans a Terrassa i el seu candidat oficiós a l'alcaldia en les eleccions municipals de 2015.

Des de les files socialistes se l'ataca amb duresa pel que consideren un canvi de jaqueta a la recerca d'una poltrona?
Ningú m'ha comentat res de res. En una democràcia el que he fet s'ha de considerar totalment normal. Abans de fer el pas cap a C's ja havia deixat de creure en els socialistes terrassencs.

Era important en els equips de govern de fa uns anys. No em negarà que el canvi sorprèn els seus excompanys i la ciutadania en general?
El PSC de Terrassa s'ha transformat en una associació al servei d'una sèrie de famílies que es reuneixen per decidir qui és l'alcalde. I la militància calla.

Es podia lluitar contra aquesta situació?
No. De cap de les maneres. Tant i tant que el socialisme parla d'eleccions primàries i pràcticament no en sé veure ni una. A Terrassa en va fer l'exalcalde Manuel Royes i només es va presentar ell. Va fer-se el valent perquè sabia que guanyaria.

Pensa que és cert el que es comenta en alguns cercles propers a vostè que el PSC pot tenir por que expliqui interioritats?
No tinc res a explicar i no té per què patir. Del que potser té por és de la meva popularitat, de la creixença de Ciutadans a Terrassa. Potser ha de tenir por que jo sigui una persona que pensa que el polític ha d'estar al servei de la societat, i n'hi ha, ara mateix, i sense anar massa lluny, que es pensen que és a l'inrevés.

Des d'Eco-Equip l'han deixat verd. Alguna cosa a dir?
A tot arreu hi ha gent que mai està contenta i que està contra tots i contra tot. La gent que diu coses sobre mi és una autèntica minoria, que no arriba a set o vuit persones.

Però se senten molt.
Els que més parlen són els que tenen menys coses a dir.

C's li farà mal, al PSC, a les municipals i li prendrà vots?
C's no prendrà vots a ningú. Els vots són dels ciutadans, no dels partits. És la gent la que diposita la confiança en una formació.

I el PP té raons per estar preocupat per la presència de C's?
Menys que el PSC. El 90 per cent de la militància són socialdemòcrates, i només un 10 per cent liberals i relativament propers als populars. Som un partit del segle XXI. Per aquesta raó defensem el bilingüisme.

Si com diu els vots de C's surten dels horts socialistes, beneficien indirectament CiU ?
No m'interessa fer política-ficció. El que sí que sabem és que Ciutadans va fort a Terrassa i Sabadell, com deixava palès fa pocs dies La Vanguardia. Jo el que vull és governar i aplicar el nostre programa. L'estem treballant de valent amb els militants i amb els agents socials de la ciutat. Veiem  que d''altres partits ens han anat al darrere: posem taules, posen taules; anem als barris, van als barris...

Té clar que estarà a l'Ajuntament en la propera legislatura?
Molt clar, hi serem.

Un, dos, tres regidors? O més?
Amb els que ens toquin. No hem fet cap previsió al respecte. Però els nostres resultats poden ser una sorpresa molt agradable.

I tot apunta també la reentrada d'ERC. Ho veu així?
És el moment dels nous partits.

Vostè és espanyolista?
No sóc pas nacionalista.

Veu la CUP a l'Ajuntament?
Fa la impressió que el seu creixement s'ha aturat, però queda molt de temps.
Pronostica cinc o sis partits la propera legislatura?
I més, que tot és possible.

Més?
En certs partits, com el PSOE, les coses s'estan movent.

Ajuntaments amb una atomització són ingovernables?
Serà una situació que haurem d'afrontar. Tothom haurà de tenir molta mà esquerra.

Albira un canvi de govern ?
Sí, i després de 36 anys, ja toca. L'actual equip de govern de Terrassa és de perfil molt baix. La capacitat política dels regidors és molt baixa.

Si no mana el PSOE, CiU?
No ho sé. No és el moment de fer volar la imaginació. Jo vull ser alcalde.

Al seu parer, quins són els problemes més greus de Terrassa?
L'atur. Sé que no és quelcom que depengui exclusivament de l'Ajuntament, però sempre es poden fer coses, posar les eines necessàries perquè vinguin les empreses i perquè funcionin millor.  No es crea ocupació, i Terrassa és una de les grans ciutats de Catalunya amb més atur. El temps passa volant i no apareixen solucions. Hem de ser un pol d'atracció per a les empreses.

Comentava que vol ser alcalde de Terrassa. I què seria el primer que faria si es donés el cas?
Posar en crisi l'Ajuntament.

Ens pot fer cinc cèntims del que vol dir això, exactament?
Penso que la gestió que es fa és incorrecta, i s'ha de canviar per fer-la eficient des d'un principi. El primer que faria seria encomanar una auditoria. A l'Ajuntament, després de quatre dècades socialistes, li cal una bona sacsejada. I es poden baixar els impostos, i tant que es pot. Només s'han d'establir prioritats i gestionar bé els diners que es tenen. D'aquesta manera no s'han de tocar gens els serveis públics bàsics. Un ajuntament no s'ha de portar com una empresa privada, és clar, però s'ha de demanar una gestió com cal. Massa vegades els recursos econòmics s'han fer servir per a activitats d'autobombo.