Els carlins entren a trets pels carrers de Terrassa

Trabucaires de Terrassa ha fet una gran festa a la ciutat en commemoració del 22 de juliol de 1872

Joan Manel Oller
20 de juliol del 2013
Recreació de l'enfrontament entre un escamot carlí amb una milícia ciutadana Foto: Joan Manel Oller

La Colla dels Federins "Trabucaires de Terrassa" ha commemorat aquest dissabte l'entrada de les tropes carlines a la ciuta i ha investit el ninotaire Lluís Yuste Trabucaire d'Honor d'enguany.     El 22 de juliol es compleixen 141 anys de l'assalt a la vila de Terrassa per part d'un grup de carlins, el 1872, un esdeveniment que va deixar una gran petjada a Terrassa.     Una gran avinguda ho recorda a tota la ciutadania.

Aquell dia es va rebutjar un atac carlí per sorpresa sobre la vila de Terrassa, amb un balanç d'una desena de morts i diversos ferits . S'ha escenificat l'arribada dels Carlins, en tren, a l'estació del Nord –Estació de la Renfe de Terrassa-, i s'ha recreat al Passeig Vint-i-dos de Juliol, davant de l'estació. Després s'ha baixat en cercavila carrer del Nord i hi ha hagut la primera trobada de l'escamot carlí  amb la milícia ciutadana a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, on hi havia gent tant coneguda com el regidor i portaveu de l'equip de govern Amadeu Aguado. La comitiva ha passat pel Camí Fondo i el de Sant Pere, per arribar al Raval i recrear l’enfrontament davant l’edifici de l'Antic Ajuntament de Terrassa.

A l’atri del actual Ajuntament s'ha procedit a la Investidura i entrega del títol de ‘Trabucaire d’Honor’ 2013, en la figura del dissenyador i il·lustrador Lluís Juste de Nin, un reconegut independestista que ha estat apadrinat per dos il·lustres terrassencs com són el sociòleg Salvador Cardús i el periodista i escriptor Vicenç Villatoro. Yuste ha agraït la distinció i ha tancat el seu parlament amb un "Visca Catalunya lliure".