Un tractament biològic per combatre el pugó

Es posarà en marxa a parcs i jardins de Sant Llorenç i si funciona s’extendrà per tota la ciutat

La Torre
30 de maig del 2013
L’Ajuntament de Terrassa, a través del servei de Gestió de l’Espai Públic, posa en marxa una acció pionera per a protegir els parcs i jardins de les plagues de pugó de manera ecològicament sostenible. Es tracta d’alliberar als espais verds dos insectes, un paràsit i un altre depredador, que ataquen el pugó, però que són inofensius per a les persones, animals i plantes de l’entorn. La mesura, que té caràcter de prova pilot, s’aplicarà a partir de demà divendres al barri de Sant Llorenç i, en funció dels resultats, s’estendrà a la resta de la ciutat.

Aquests insectes s’alliberaran allà on hi hagi les espècies més sensibles a l’atac del pugó, tant arbòries (acàcies i til·lers) com arbustives (baladres i abèlies). Totes quatre especies són molt freqüents en aquest barri. Els insectes que s’utilitzaran són la marieta de dos punts (Adalia bipunctata), que és un depredaror del pugó, i l’Aphidius colemani, que el parasita. Aquest insecte
volador, de la família de les vespes, però més petit, injecta els ous als pugons perquè les larves se n’alimentin quan eclosionin, un parell de dies després.

Els nous individus pondran els ous als pugons del voltant, i així successivament fins extingir la plaga. Aleshores volaran fins una altra planta on hi hagi pugó per continuar el cicle. De la mateixa manera, la marieta de dos punts pot colonitzar altres espècies un cop ha eliminat tot el pugó d’un determinat arbre o arbust.

Amb aquesta acció l’Ajuntament de Terrassa segueix els preceptes que estableix el Reial Decret 1311/2012, que fixa el marc d’actuació per aconseguir un ús sostenible dels productes fitosanitaris. La normativa té per objectiu reduir els riscos i els efectes de la utilització de productes fitosanitaris en la salut de les persones i el medi ambient, així com fomentar el desenvolupament i la introducció de la lluita integrada de plagues amb objecte de reduir la dependència de l’ús dels productes químics.