Open Data facilita l'accés a les dades de l'administració

La Torre
27 de febrer del 2013
Open Data Terrassa posa a disposició de la societat les dades que gestiona l'administració pública en formats fàcils de manipular. Qualsevol pot analitzar, reutilitzar i redistribuir-les generant nous serveis. Això també permet que l'administració pública millori en transparència i govern obert, alhora que fomenta la generació de riquesa mitjançant una gestió intel·ligent dels recursos.

Es vol reaprofitar aquestes dades per generar valor econòmic. Podran construir sobre elles una nova idea que generi noves dades, coneixements o, fins i tot, la creació de nous serveis que reportin beneficis econòmics i socials.

A aquestes empreses o persones se'ls denomina "infomediaris" o "reutilitzadors". Els termes Open Data i RISP (Reutilització de la Informació del Sector Públic) estan relacionats. Es tracta és de posar a disposició de la societat dades "en brut" que mantingui l'administració.

El concepte Dades Obertes persegueix oferir les dades en formats completament lliures (no propietaris) i no es contempla el pagament per l'ús. Els avantatges econòmics de l'Open Data provenen de la possibilitat que les empreses generin valor econòmic a partir de les dades públiques servides per les administracions, creant serveis i aplicacions. Això es tradueix en un nou nínxol de mercat basat en continguts digitals.

El principal avantatge que comporta la lliure difusió de les dades públiques és l'apropament als principis de govern obert i intel·ligent, és a dir, aquell en permanent conversa amb els ciutadans i que facilita la participació i la col·laboració de la mateixa en l'exercici de les seves funcions.

L'ús i utilització de les dades públiques pot generar diverses aplicacions i nous serveis de valor social que millorin la vida de la població. La creació de nous serveis per part de les iniciatives privades amb l'ús dels catàlegs de dades obertes, comporta, per exemple, la generació de nous llocs de treball.

Per altra banda, proporciona una major transparència pel fet d'exposar les dades públiques en un portal web de forma estandarditzada, de manera que tant ciutadans com empreses o altres institucions puguin fer-ne ús. Això suposa un gran pas per a la transparència informativa i la consecució d'un dels objectius del govern obert.
Els ciutadans poden tenir una visió més clara de les accions i serveis de la seva Administració així de com s'està invertint la seva contribució i gestionant els recursos públics.