70 dinars diaris intersetmanals de 6,50 euros

La Trobada, impulsat per l'Associació Local d'Entitats per la Inclusió i finançat per la Fundació La Marató de TV3 i l'Ajuntament, vol ser espai de reflexió més enllà del servei assistencial

Carles Batalla
18 de febrer del 2013
Pep Martí, Jordi Ballart, Enric Cardús i Antoni Salvadó, durant l'acte
Pep Martí, Jordi Ballart, Enric Cardús i Antoni Salvadó, durant l'acte | Ajuntament de Terrassa
Pep Martí, Jordi Ballart, Enric Cardús i Antoni Salvadó, durant l'acte Foto: Ajuntament de Terrassa

"Serà un espai on, a banda de compartir aliments, enfortirem els lligams, perquè la situació de precarietat ha desbordat els recursos assistencials i, més enllà de la qüestió material, amenaça els vincles, l'autoestima i la pèrdua de confiança amb un mateix i amb l'entorn". D'aquesta manera ha sintetitzat Pep Martí, president de l'Associació Local d'Entitats per la Inclusió (ALEI), l'esperit del restaurant La Trobada, que obrirà el mes de març al local dels Minyons.

El projecte, obert a tothom i sense afany de lucre, està impulsat per la xarxa de 29 entitats del teixit associatiu egarenc i el consistori, que hi aporta 30.000 euros. Els 96.700 euros restants provenen de la Fundació La Marató de TV3.

La sala del primer pis de la casa Jacint Bosch (fins ara reservada als socis de la colla castellera) oferirà cada migdia de dilluns a divendres 70 menús diaris de cuina casolana a 6,50 euros. Es calcula que la meitat s'adreçaran a l'anomenada "nova pobresa" i l'altra meitat a tothom qui ho vulgui. Els qui no puguin pagar-lo s'involucraran activament en diferents projectes socials, ja siguin dins de La Trobada o en d'altres de la ciutat. A més, el restaurant generarà cinc llocs de treball. La resta de la jornada l'espai es destinarà a les activitats dels Minyons.

Aquest mes s'adequarà la cuina i el menjador, que inclourà treballs de pintura, habilitació de la barra existent, una decoració més moderna i calefacció per biomassa. La cuina s'equiparà amb un nou extractor de fums, un nova aigüera i nou mobiliari. Les obres tindran un cost de 14.000 euros.

Entre finals de febrer i principis de març, La Trobada funcionarà uns dies de portes endins en període de proves i l'establiment obrirà al públic a principis de març. Lluny d'organitzar un acte protocolari, la inauguració oficial serà una mena de sobretaula col·lectiva per reflexionar sobre el sentit del projecte.

Pep Martí ha volgut destacar "el treball en xarxa i la consolidació de complicitats" d'un projecte que lluitarà per "transformar les causes d'una desigualtat multiplicada per la crisi". A més, ha revelat que tant l'Ateneu Candela com l'Església Unida i el propietari de la casa Matalonga havien ofert les seves instal·lacions però que finalment s'ha triat "un espai emblemàtic i ben ubicat que està impregnat dels valors castellers: cooperació, esforç, treball en equip i un valor nou com l'hospitalitat".

El president d'ALEI aposta per crear "estructures de comunitat" i ha instat a la ciutadania fer de "gralla particular" i convertir l'espai en una "festa col·lectiva".

Antoni Salvadó, regidor de Serveis Socials de l'Ajuntament de Terrassa, ha explicat que aquest servei reforçarà el dispositiu alimentari de la ciutat però que no vol quedar-se exclusivament en l'àmbit assistencial.

Enric Cardús, president dels Minyons, considera que la cessió de l'espai i la implicació de la colla malva en el projecte és conseqüència "dels valors castellers: solidaritat, cohesió social, foment del model associatiu, tolerància i respecte a les diferències".

"Laboratori d'innovació social"
De la seva banda, Jordi Ballart ha remarcat la "generositat i sensibilitat social dels Minyons en un context de dificultat" i confia que La Trobada esdevingui "un laboratori de la innovació social". L'alcalde ha recordat el tarannà solidari de Terrassa, que no només es va reflectir en les aportacions a la Marató de la pobresa sinó també en altres esdeveniments "com les riuades de 1962, la crisi tèxtil, l'huracà Mitch o els terratrèmols a l'Amèrica central".

Si el projecte arrela, Pep Martí posa sobre la taula la possibilitat d'instal·lar petits menjadors socials pels barris de la ciutat.