L'Estat admet que l'expedient del Quart Cinturó ha caducat

Les tramitacions ja no són vàlides i cal començar-les de zero si es vol fer el tram Sabadell-La Roca

NacioGranollers.cat
21 de gener del 2013
Obres del IV Cinturó a Viladecavalls
Obres del IV Cinturó a Viladecavalls | La Torre
Membres de Campanya Contra el Quart Cinturó Foto: CCQC.

La Campanya Contra el Quart Cinturó (CCQC) ha fet públic aquest dilluns al matí que el ministeri de Medi Ambient ha arxivat l’expedient d’avaluació ambiental del tram Terrassa-La Roca del Vallès del Quart Cinturó. A la pràctica, segons ha explicat la CCQC, això significa que l’expedient queda arxivat i que si es vol tornar a reprendre el projecte caldrà començar de zero en aquest tram que travessaria el Vallès Oriental.

El passat mes de desembre la CCQC va presentar una denúncia penal als Jutjats d'Instrucció de Madrid contra el ministeri de Medi Ambient per suposada prevaricació en la tramitació del Quart Cinturó. El motiu era que la resposta del ministeri a la petició de caducitat de l'expedient d'aquesta polèmica via "contravé el marc legal, i comporta una resolució atípica tan arbitrària que ultrapassa el dret administratiu i s'endinsa en el codi penal". Finalment, el 17 de desembre el ministeri de Medi Ambient va decidir rebutjar la pròrroga demanada per Foment i arxivar l'expedient.

Victòria històrica
En una roda de premsa a Sabadell, Toni Altaió, portaveu de la Campanya contra el Quart Cinturó, que aplega 270 entitats dels dos Vallès, ha qualificat la declaració del ministeri de "victòria històrica", perquè "tanca portes a moltes coses i deixa apunts significatius sobre el futur d'aquest projecte". "El Quart Cinturó no és encara al calaix, però està a un pas de ser-hi", ha assegurat, i ha afegit que la declaració eesol que tota la tramitació del tram entre Terrassa i la Roca està caducada i que, per tant, "si algú ho vol tornar a activar haurà de començar de zero".

Segons Altaió, l'arxiu de l'expedient obre la porta a oblidar-se d’aquesta polèmica via i apostar per altres models de desenvolupament. "Posem sobre la taula de l’administració aquesta oportunitat", ha dit, i ha sentenciat que la Campanya contra el Quart Cinturó continuarà fins que la via s’aparqui definitivament.