Els veïns de la part vella de Can Trias, farts del IV Cinturó

L'entitat Convive acusa l'Ajuntament de "desídia" davant del soroll, la pols, el trànsit i els accessos tallats; l'alcalde diu que fa temps que no rep queixes i que ha demanat una reunió al Ministeri de Foment per exigir la restauració dels camins

Carles Batalla
23 de gener del 2013
Autovia Orbital a Viladecavalls
Autovia Orbital a Viladecavalls | J. M. Oller
Autovia Orbital a Viladecavalls Foto: J. M. Oller

Les interminables obres del Quart Cinturó continuen sent un maldecap per als municipis per on haurà de passar la nova infraestructura, entre els quals hi ha Viladecavalls. Segons Juan Luis del Campo, president del Col·lectiu Naturalista Viladecavalls Verd (Convive), els veïns del barri de Can Tiursa (Can Trias vell) fa  cinc anys que estan aguantant "excés de soroll, pols i excés de trànsit que es desvia en direcció a Manresa, que molesten i perjudiquen la qualitat de vida dels veïns". També es queixa que han desviat una línia de tensió pel mig del barri de Tiursa sense tenir en compte els problemes derivats dels camps electromagnètics.

L'altre punt de conflicte són els camins tallats: el de Can Sanahuja, el de Can Garriga i el camí vell de Viladecavalls a Ullastrell, "que fa cinc anys que està tallat i no ens han donat alternatives. La gent acaba envaint finques privades", lamenta Juan Luis del Campo. Segons ell, no s'està complint el que està establert a l'estudi d'impacte ambiental i critica el silenci del Consistori. També demana explicacions a l'alcalde sobre el camí que baixa a la riera del Gaia, "que no compleix la normativa, ni s'ha restaurat i un dels desguassos de la futura autopista van a parar al camí, cosa que farà que es deteriori quan hi hagi pluges".

D'altra banda, el president de l'entitat Convive també ha fet una reclamació per escrit a Patrimoni de la Generalitat (juntament amb l'Institut Paleontològic Crusafont de Sabadell) per protestar "contra la desídia en la construcció del gasoducte". En concret, Juan Luis del Campo es queixa de l'absència de vigilants (geòlegs o paleontòlegs) en les obres i alerta dels desplaçaments gravitacionals de masses, "que podrien haver matat algú".

Reunió imminent
Pel que fa a les molèsties del Quart Cinturó al barri vell de Can Trias, Carles Rodríguez explica que el soroll, la pols i el trànsit es van concentrar durant l'estiu però que la interlocució constant amb la constructora (que va regar la zona) ho va solucionar. L'alcalde de Viladecavalls diu que fa temps que no rep queixes en aquest sentit i recorda que fa tot just unes setmanes es va asfaltar el carrer Isaac Albéniz.

Respecte als camins, diu que el consistori hi està posant fil a l'agulla per dues vies complementàries: d'una banda, mitjançant diverses reunions de seguiment per tractar la qüestió i, de l'altra, amb una petició de trobada imminent amb el Ministeri de Foment. Serà la instància a la qual Rodríguez "exigirà la restauració de camins i murs de contenció", entre d'altres aspectes.

Quant a les protestes de desídia en la construcció del gasoducte, l'alcalde de Viladecavalls considera que la restauració "està sent molt acurada i ens ha sorprès gratament".