Les Joventuts Hitlerianes, a Terrassa

El 1942 un grup d'alemanyes va visitar la ciutat egarenca i va jugar un partit d'hoquei davant de Pilar Primo de Rivera, delegada nacional de la Sección Femenina Española

J. Verdaguer/J.M.Oller
23 de març del 2014
Partit d'hoquei entre les Joventuts Hitlerianes i un equip de Terrassa
Partit d'hoquei entre les Joventuts Hitlerianes i un equip de Terrassa | Carles Duran- AMAT
Partit d'hoquei entre les Joventuts Hitlerianes i un equip de Terrassa Foto: Carles Duran- AMAT

Terrassa ha viscut al llarg de la seva història manifestacions de nazisme pur i dur. I l'esvàstica s'hi ha vist penjada pels carrers. El símbol de la raça ària es va col·locar el 1942, poc després del final de la Guerra Civil. Llavors, les exaltacions patriotiques eren una constant. I Terrassa no se'n va salvar. Per a difondre la seva ideologia s'empraven tots els mitjans: premsa, conferències, concentracions i demostracions de força al carrer. El franquisme va deixar nombrosos episodis foscos, i la presència de la creu gamada n'és un de clar.

Espanya va viure el principi de la postguerra amb la necessitat de pagar l'ajut d'Alemanya i Itàlia durant la Guerra Civil. El juny de 1942 una delegació de les Joventuts Hitlerianes visitava Barcelona i es va programar una visita per celebrar un partit d'hoquei femení entre l'equip del Bund Deutscher Mädel (Joventuts Hitlerianes) i el del Frente de Juventudes de Terrassa.

La Falange i la seva Secció Femenina es van mobilitzar per oferir una bona imatge, rebuda i estada. El diari local Tarrasa "ordenava" a totes les "camarades" de la secció femenina i als afiliats al moviment que es presentessin l'endemà "impecablemente uniformados".

El dia 7 de juny, els carrers principals estaven engalanats amb banderes i gallardets nacionals, de la Falange, tradicionalistes i de la Creu Gamada. "Fueron recibidos por la delegada local de la Sección Femenina y dos centurias de Flechas de ambos sexos y banda de cornetas y tambores", deia Tarrasa.  L'alcalde Joaquim Amat va rebre la delegació. A l'Ajuntament també hi havia la responsable nacional de la Sección Femenina Española, Pilar Primo de Rivera.

Al camp vell del CD Terrassa es va disputar el partit amistós entre les dues formacions, i les locals van guanyar per 2 a 0. La festa va ser presenciada pels cònsuls d'Alemanya i Itàlia. L'equip local, fet a corre-cuita, estava format per jugadores del CD Terrassa-hoquei, atès que el Frente de Juventudes no tenia conjunt.