La nevada del 62 a Terrassa

La neu va arribar a una alçada de 70 centímetres

J.Verdaguer /J.M.Oller
25 de desembre del 2012
La nevada al Portal de Sant Roc
La nevada al Portal de Sant Roc | Carles Duran-Amat
La nevada al Portal de Sant Roc Foto: Carles Duran-Amat/Arxiu Municipal

Poc després de la mitjanit del dia 24 de desembre del 1962 va començar a nevar sobre Terrassa. El temporal va ser intens fins la darrera hora de la nit. La neu va arribar a una alçada de 70 centímetres. La capa blanca després d'un setembre tràgic, amb les riuades i centenars de morts al Vallès i a la ciutat. Les nevades són força habituals a Terrassa, i n'hi ha una d'importantcada cinc anys, més o menys.

Des dels primers moments, es van aturar els transports públics urbans i els barris van restar aillats. A requeriment de l’alcaldia, grups de voluntaris es van posar a retirar la neu dels espais més afectats. No van faltar els tot-terrenys ni tampoc l’ajut dels esquiadors dels centres excursionistes egarencs, que pretenien connectar totes les zones bloquejades.

A mitja tarda, les grans màquines que hi havia a la riera de Les Arenes, que treballaven en la canalització i arranjament de les destrosses de les riuades de setembre, van dedicar-se a la neteja dels principals carrers. L’actuació va facilitar la descongestió i va permetre la circulació de vianants i vehicles i un cert retorn a la normalitat.

Tanmateix, encara haurien de passar unes hores per a reemprendre els serveis d’autobusos urbans i el de recollida d’escombraries a domicili.

Les màquines van deixar neta la carretera de Montcada des de Terrassa fins a Sabadell i es preveia seguir fins a Barcelona. Al matí dels dijous 27 es va reemprendre la feina a totes les fàbriques amb gairebé total normalitat. L’assemblea local de Creu Roja es va fer càrrec dels serveis sanitaris, amb cadenes a les ambulàncies, i va traslladar un bon grapat de ferits per caigudes a uns carrers molt relliscosos i gelats.

A les 11 del matí de dijous arribava el primer tren dels Ferrocarrils  de Catalunya procedent de Barcelona després del tancament de la línia per culpa de la Nevada. Els de Renfe encara trigarien un dia. La part més lúdica també va existir: nens amb trineus, esquiadors pels carrers o a la vessant de les Martines, ninots de neu, guerra de boles.