Estrena mundial de la Compañía Nacional de Danza

La 29ena temporada de dansa acollirà "Somni d'una nit d'estiu", "La bella dorment", "Romeu i Julieta" i Don Quijote"

Carles Batalla
14 de desembre del 2012
José Carlos Martínez, director de la CND, explicant els secrets del darrer espectacle
José Carlos Martínez, director de la CND, explicant els secrets del darrer espectacle | C.B.
José Carlos Martínez, director de la CND, explicant els secrets del darrer espectacle Foto: C.B.

El Centre Cultural de Terrassa és el lloc triat per la Compañía Nacional de Danza (CND) per presentar-hi en primícia el seu darrer espectacle. La cita serà aquest dissabte a les nou del vespre. L'última creació d'aquest grup és "Sonatas", amb música de Domenico Scarlatti i Padre Soler, i coreografia del director de la CND, José Carlos Martínez, una peça que estrenarà mundialment a Terrassa. L'obra, que requereix 15 ballarins damunt de l'escenari, "un conjunt de personalitats que formen el cos de ball", té un vocabulari clàssic.

La primera part de la vetllada inclourà "Holberg Suite" (coreografia de Tony Fabre i música de Edgard Grieg), una peça en què Martínez ha volgut integrar l'herència de Nacho Duato, el seu predecessor al capdavant de la companyia.

A més, els espectadors també podran gaudir de "Tres preludios" (Ben Stevenson/Rachmaninov), un pas a dos neoclàssic amb música en directe, i "Descamino de dos" (Cliff Martínez i Alexander Desplat), un duet contemporani amb Diego Tortelli i Mattia Russo, un dels nous fitxatges de la CND juntament amb 16 ballarins més que s'hi van incorporar el passat setembre.

Una nova època
Segons José Carlos Martínez, aquest espectacle representa "un primer pas cap al futur de la companyia", que no es limitarà exclusivament a la dansa clàssica i que espera arribar als màxims punts de la geografia estatal. Una nova era farcida de nous ballarins que reflecteix el caràcter eclèctic de la companyia.

El director, a més, ha posat el Centre Cultural Terrassa com a exemple del que haurien de fer altres sales i recintes de tot l'estat a l'hora de programar dansa, i confia que l'actuació d'aquest dissabte sigui "l'inici d'una llarga col·laboració". Per ell, ser i actuar a Terrassa és un luxe.

Quatre espectacles més
D'altra banda, Pep Forn, gerent de l'equipament terrassenc, ha aprofitat l'avinentesa per anunciar l'oferta de la 29ena temporada de dansa BBVA Unnim, formada per quatre obres: "Somni d'una nit d'estiu" (17 de febrer), amb la Companyia Carmen Roche; "La bella dorment" (17 de març), amb la Companyia David Campos (es tanca el cicle Txaikovsky després de les representacions de "El trencanous" i "El llac dels cignes); "Romeu i Julieta" (28 d'abril), amb el Ballet Biarritz i "Don Quijote" (19 de maig), amb la Royal Czech Ballet.

Forn ha posat èmfasi en el fet que el Centre Cultural és l'equipament que duu més anys seguits fent dansa de Catalunya, "cosa que és un mèrit important". Jordi Espona, representant d'Unnim BBVA, ha destacat que el grup BBVA vol ser "hereu dels vincles emocionals i la vocació país de les antigues caixes", l'obra social de les quals té un prestigi "que s'ha guanyat a pols".