Ballart ja és l'alcalde de Terrassa

El candidat socialista és investit gràcies als vots dels regidors de PSC i ICV-EUiA

Albert Prieto
10 de desembre del 2012
Jordi Ballart, amb la vara d'alcalde i la medalla de Terrassa.
Jordi Ballart, amb la vara d'alcalde i la medalla de Terrassa. | Albert Prieto
Jordi Ballart, amb la vara d'alcalde i la medalla de Terrassa. Foto: Albert Prieto

Terrassa ja té nou alcalde. Jordi Ballart i Pastor s'ha convertit aquest dilluns en el tercer alcalde de la ciutat en l'actual etapa democràtica i 75è des del 1835. El candidat socialista ha rebut el suport de catorze regidors: els del PSC i els d'ICV-EUiA.

Tot ha sortit segons el previst. Alfredo Vega, alcalde en funcions fins a la investidura de Ballart, ha presidit un ple extraordinari molt concorregut. Entre els assistents hi havia l'exalcalde Manuel Royes, representants d'entitats de la ciutat i alcaldes i regidors d'altres municipis. Les sales del costat i el vestíbul s'han habilitat amb televisors per seguir l'acte. L'exalcalde Pere Navarro participava del ple assegut en la butaca de regidor.

S'han presentat tres candidats a l'alcaldia. Pere Navarro, pel PSC; Josep Rull, per CiU, i Gabriel Turmo, pel PP. Els portaveus de cada grup municipal han intervingut, en ordre de menor a major representació.

Manel Pérez, d'ICV-EUiA, ha aplaudit la tasca de l'equip de govern del que forma part durant l'últim any i mig, i ha remarcat la necessitat de fer polítiques socials en el moment de crisi actual, en el qual el risc d'exclusió social és una realitat. L'edil ecosocialista ha manifestat el seu suport a Jordi Ballart, al que ja ha anomenat "alcalde".

Gabriel Turmo, com a portaveu del PP, ha presentat la seva "candidatura alternativa". El regidor popular ha criticat que, segons ell, "Terrassa ha perdut un alcalde" per interessos partidistes i per la "irresponsable" convocatòria d'eleccions anticipades. Turmo s'ha oposat a l'esquerra que representa ICV-EUiA i ha reptat Ballart a "ser valent" i formar govern en solitari.

Per la seva banda, Josep Rull, de CiU, s'ha presentat com a alcaldable i ha destacat que dels tres alcaldes escollits en l'etapa democràtica (Royes, Navarro i Ballart), dos han estat triats a mig mandat. "Fem habitual allò que no ha de ser", ha dit. Rull ha recomanat al nou alcalde molt diàleg i ha centrat les prioritats en l'atur. El candidat convergent ha estat l'únic que ha afegit un discurs sobiranista en la seva presentació, i ha afirmat que "Catalunya genera prou recursos com perquè la seva gent no pateixi com està patint".

Finalment, Amadeu Aguado, nou portaveu del grup socialista, ha presentat la candidatura de Jordi Ballart. Aguado s'ha esforçat en explicar el procediment democràtic amb el qual és triat un alcalde, que recau en uns regidors que, al seu torn, han estat escollit per la votació d'unes llistes per part dels ciutadans. El regidor i portaveu ha afirmat que la investidura de Ballart "marca el principi d'una nova etapa del mandat" i ha definit el nou alcalde amb paraules com ara "força, vitalitat, experiència, obert totalment al diàleg", entre d'altres. Aguado ha reconegut que, per la situació econòmica, "caldrà renunciar a algunes coses i ajustar serveis", però ha afirmat que ho faran "amb sentibilitat i principis progressistes". Ha aprofitat per defensar, a més, estructures de cohesió social com ara la llengua o l'escola pública.

Tots els portaveus han condemnat, a més, la mort de la dona de 75 anys a la Maurina víctima presumptament de violència masclista.

Els resultats de la votació, nominal i secreta, han estat: 14 vots per a Jordi Ballart, 9 per a Josep Rull i 4 per a Gabriel Turmo; que es corresponen als regidors de PSC i ICV-EUiA; CiU, i PP, respectivament.

Jordi Ballart ha jurat la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i ha pres possessió del càrrec, tot rebent la medalla de Terrassa i la vara d'alcalde de mans del seu predecessor, Pere Navarro. Ballart ha pronunciat el seu primer discurs com a alcalde i l'acte ha finalitzat amb el cant d'Els Segadors.