Jordi Ballart, l'alcalde 75

A les set de la tarda se celebra un ple extraordinari en el qual aerà triat i investit un nou balle de Terrassa. Rull i Turmo presentaran candidatures alternatives a l'edil del PSC

Albert Prieto
10 de desembre del 2012
Jordi Ballart.
Jordi Ballart. | Adrià Costa
Jordi Ballart. Foto: Adrià Costa

Avui Terrassa tindrà nou alcalde. Serà Jordi Ballart i Pastor, fins fa pocs dies portaveu del grup socialista a l'Ajuntament. Amb 32 anys, Ballart prendrà el relleu de Pere Navarro, que el passat 30 de novembre va presentar la dimissió. Des d'aleshores, Alfredo Vega és alcalde en funcions.

La investidura de Jordi Ballart tindrà lloc en un ple extraordinari que començarà a les set del vespre. Alfredo Vega, com a alcalde en funcions, començarà presidint el ple.

Jordi Ballart, del PSC; Josep Rull, de CiU, i Gabriel Turmo, del PP, seran els candidats que es presentaran per optar a l'alcaldia. És previst que cada grup municipal voti el seu candidat excepte ICV-EUiA que, com ja va fer l'any 2011, donarà suport al candidat socialista, en aquest cas Jordi Ballart. La suma de regidors del PSC i ICV-EUiA fan majoria absoluta. Cal destacar que Pere Navarro participarà del ple com a regidor, ja que, de moment, no ha presentat la dimissió com a edil.

L'únic grup amb representació municipal que no presentarà candidatura serà ICV-EUiA. El portaveu ecosocialista, Manel Pérez, diu que "la base del pacte està marcada des de fa temps", i que per això donaran suport a la candidatura de Ballart sense presentar cap candidat propi.

Candidats de l'oposició
Malgrat que és clar que Ballart serà escollit i investit com a nou alcalde, els grups de l'oposició han decidit presentar candidat.

A CiU faran "com sempre" i presentaran el seu líder, Josep Rull, com a alcaldable. Rull, com Navarro, serà diputat al Parlament de Catalunya que es constituirà en les properes setmanes.

Pel que fa al PP, Gabriel Turmo serà el seu candidat. L'edil popular considera que "Terrassa ha perdut un alcalde per estratègia política i interessos partidistes" i que l'elecció de Ballart com a successor ha estat "un procés d'esquena als ciutadans". Turmo és conscient que haurà de repetir a l'oposició, des d'on diu que seran "constructius, oberts al diàleg i als pactes", amb el pacte anticrisi per bandera.

L'últim de la llista
L'alcalde que resulti electe en el ple, que es pot donar per fet que serà Jordi Ballart, es convertirà en el 75è alcalde que ha tingut Terrassa des de l'any 1835. Abans del decret del 23 de juny de 1835, al capdavant de la ciutat hi havia la figura del batlle, i és a partir d'aquesta data quan es comença a parlar d'alcaldes.
El primer va ser Bartomeu Amat i Torres. Els mandats dels alcaldes han estat de molt diversa durada, des de pocs dies fins a dècades senceres. També han variat les maneres d'escollir-lo: a vegades col·locat a dit per les autoritats i d'altres triat pel poble.