El record de les riuades de 1962 es manté molt viu

Un monòlit d'Albert Novellon ja presideix la plaça de Sant Jordi de Matadepera

J. M. O
02 de desembre del 2012
Imatge del barri de les Fonts el dia després de la Riuada
Imatge del barri de les Fonts el dia després de la Riuada | Artur Travesa
Imatge de la Riuada Foto: Artur Travesa

Matadepera no oblida un dels fets més tràgics viscuts al poble, les riuades del mes de setembre de 1962. Recordar ajuda a no repetir les errades. En el marc de les activitats que s'han organitzat entorn del 50è aniversari dels aiguats del Vallès, l'Ajuntament de Matadepera va organitzar actes d'homenatge a les víctimes.

El primer va tenir lloc a la plaça de Sant Jordi amb la inauguració d'un monument dedicat a les víctimes i al seu record.

A l'acte, molt emotiu, es va convidar els familiars de la família Gassó, una de les més damnificades a Matadepera. Va  perdre fins a quatre dels seus membres: els pares i dos fills, d'un dels quals, la filla, no s'ha trobat mai el cos, i que ja van assistir als actes que van tenir lloc al Casal de Cultura de Matadepera el dia 25 de setembre.  

Els carrers del poble es van convertir durant unes hores en veritables rius, on l'aigua s'ho enduia tot. Les construccions més properes a la llera van ser totalment arrasades.
L'obra ha estat creada per l'artista matadeperenc Albert Novellon, que va assistir a l'acte, presidit per l'alcaldessa Mireia Solsona. La peça, col·locada sobre un pedestal de color marronós, s'assembla a un gran còdol de riera. L'obra simbolitza la unió de la força de la natura i el treball dels éssers humans.

Música commemorativa
D'altra banda, el Cor Montserrat de Terrassa va presentar un concert commemoratiu dissenyat expressament per a aquesta trista efemèride, organitzat per la regidoria de Cultura.

El concert estava format per diverses peces agrupades en tres blocs temàtics i vinculades als aiguats del 62: un preludi on es feia referència als elements de la natura; un bloc central amb el significatiu títol de "25 de setembre", que agrupava obres a l’entorn del dolor i el patiment, i un darrer bloc, "Aigua de mort, aigua de vida", que evocava el després de la tragèdia i amb l'esperança de futur que ens ha portat fins avui. Sota la direcció de Marc Marcet, amb Rossend Solvas al piano i els textos d'Antoni Perarnau, el concert va tenir lloc a l'església parroquial