L'aiguat va portar una escola

El programa solidari de la televisió francesa 'SOS Catalogne' demanava que cada persona aportés un franc a la col·lecta per ajudar els afectats per les riuades del 62

Joan Manel Oller
06 de novembre del 2012
Imatge del barri de les Fonts el dia després de la Riuada
Imatge del barri de les Fonts el dia després de la Riuada | Artur Travesa

L'escola França va acollir el divendres l'acte d'homenatge a l'ajuda internacional rebuda per la ciutat arran de la riuada del 25 de setembre del 1962. L'equipament va ser construït amb els diners aportats per la Ràdio i Televisió Francesa a través del programa de solidaritat SOS Catalogne, en què es demanava que cada persona aportés un franc a la col·lecta.

A mesura que avançaven les obres, els diners recaptats s'anaven lliurant directament al Consistori i no a la Suscripción Nacional, administrada  pel Govern Civil de Barcelona.

Els responsables francesos van prendre aquesta decisió arran del insistents rumors respecte a la mala gestió dels fons, un fet que els estudis historiogràfics posteriors han permès confirmar. A més, l'acte va coincidir amb el 46è aniversari de l'escola -situada a tocar de la línia de Renfe-, que va obrir les seves portes el 26 d'octubre del 1966.

El portaveu socialista i futur alcalde de Terrasa Jordi Ballart, el regidor de Presidència, Amadeu Aguado, la regidora presidenta del Districte 4, Josefina Soler, i tots els portaveus dels grups municipals van assistir a l'acte d'homenatge.

L'Ajuntament de Terrassa va convidar a una delegació de la ciutat francesa de Pàmies, agermanada amb Terrassa, ja que aquesta va organitzar una col·lecta per a la ciutat després de la riuada.

La ciutat agermanada
La delegació occitana la va encapçalar l'alcaldessa adjunta, Françoise Pancaldi. També hi havia la directora de l'escola França, Anna Maria Llobet, i l'inspector en Cap dels Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat al Vallès Occidental, Josep Plancheria. L'acte, que s'emmarcava en el programa commemoratiu del 50è aniversari de la riuada, va començar amb la descoberta de la placa al vestíbul de l'escola.

A continuació les autoritats i convidats van accedir al gimnàs de l'escola, on hi havia els alumnes del centre, que van fer una petita actuació commemorativa i van llegir un manifest. Finalment, hi va haver els parlaments i la comitiva va veure una exposició sobre la riuada amb fotografies inèdites al vestíbul del centre.