França i Pàmies van ajudar la ciutat després de la catàstrofe de 1962

L'ajut internacional va permetre aixecar una escola

La Torre
26 d'octubre del 2012
576_1351269712121026_Homenatge_Escola_Frana_Riuades_1962-2_(2)-crop
576_1351269712121026_Homenatge_Escola_Frana_Riuades_1962-2_(2)-crop | La Torre
L’escola França ha acollit l’acte d’homenatge a l’ajuda internacional rebuda per la ciutat arran la riuada del 25 de setembre de 1962, organitzat per l’Ajuntament de Terrassa en el marc del programa commemoratiu del cinquantenari de la riuada. L’acte ha comptat amb la presència del regidor de Presidència, Amadeu Aguado, la regidora presidenta del Districte 4, Josefina Soler, els portaveus dels grups municipals, la directora de l’escola, Anna Maria Llobet, i l’inspector en Cap dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental Josep Plancheria.

També hi ha assistit, convidada per l’Ajuntament, una delegació de la ciutat francesa de Pamiers, agermanada amb Terrassa, perquè aquesta va organitzar una col·lecta per a la ciutat després de la riuada.

L’acte ha inclòs la descoberta d’una placa al vestíbul de l’escola, una petita actuació commemorativa i un manifest a càrrec dels alumnes, els parlaments de la directora i els representants institucionals i la visita a una exposició sobre la riuada amb fotografies inèdites.

La solidaritat de França amb Terrassa
L’acte d’homenatge s’ha celebrat a l’Escola França perquè aquesta es va construir amb els diners recaptats per la Ràdio i Televisió Franceses a través del programa de solidaritat “SOS Catalogne”, en què es demanava que cada persona aportés un franc a la col·lecta. A mesura que avançaven les obres, els diners recaptats s’anaven lliurant directament a l’Ajuntament de Terrassa i no a la “Suscripción Nacional”, administrada pel Govern Civil de Barcelona. Els responsables francesos van prendre aquesta decisió arran els insistents rumors respecte a la mala gestió d’aquests fons. L’escola va començar la seva activitat el 26 d’octubre del 1966, avui fa 46 anys.

La ciutat de Pámies, ubicada al departament de l’Arieja, entre Puigcerdà i Toulouse, mantenia als anys 60 relacions culturals amb Terrassa. En el marc d’uns intercanvis musicals entre ambdues ciutats, la Massa Coral de Terrassa havia estat invitada a oferir dos concerts a Pamiers i a Ràdio Toulouse l’octubre de 1962.

A causa de la riuada, la coral no es va desplaçar a França per a fer aquests concerts. Arran aquest fet, la ciutadania de Pamiers va fer una col·lecta solidària. L’alcalde de Pamiers, Gaston Berceilles, va desplaçar-se a Terrassa per a lliurar personalment els fons recaptats al seu homòleg de Terrassa, Josep Clapés.

En aquell moment es va plantejar la possibilitat d’agermanar ambdues ciutats, però el govern civil no ho va permetre. Les relacions entre Terrassa i Pàmies es van refredar durant anys però als 80 es van reprendre i l’any 1991 finalment es van agermanar.