Ullastrell, primer «territori català lliure» de la comarca

Tots els grups municipals voten a favor d'una moció per hissar l'estelada a la façana de l'edifici consistorial

Lluïsa Tarrida
20 de setembre del 2012
Moment en què l'alcalde va hissar l'estelada a la façana de l'Ajuntament
Moment en què l'alcalde va hissar l'estelada a la façana de l'Ajuntament | Lluïsa Tarrida
Moment en què l'alcalde va hissar l'estelada a la façana de l'Ajuntament Foto: Lluïsa Tarrida

Hi havia fins a deu punts en l'ordre del dia, però tots els assistents al ple extraordinari d'aquest dijous a Ullastrell sabien que els més importants eren els dos últims. També sabien que no hi hauria sorpreses. Tot i que tothom sabia com acabaria, i que seria, un final feliç, l'emoció continguda entre públic i representants dels partits polítics amb representació al Consistori era ben palesa.

Els primers cinc punts van passar sense problemes i amb certa pressa per començar a fer història. Abans però, també hi va haver un moment emotiu per a la presa de possessió de la regidora per part de CiU Magda Rodó en substitució de Jaume Rodó.

Però en el sisè es va trencar l'harmonia. La falta d'un informe dels tècnics municipals en el dossier sobre la proposta d'instal·lar un centre esportiu eqüestre va fer parar màquines. CiU va fer notar que del punt 18 es passava al 20. On era el 19? L'alcalde va buscar entre el gruix de la documentació, i efectivament, no constava per enlloc. Ballbé va manifestar que l'informe hi era, i que era positiu perquè si no, no s'hauria tirat endavant la tramitació. Retirar-lo de sobre la taula només faria que l'empresa sol·licitant perdés un mes per iniciar els tràmits legals. L'opció era anar un moment al despatx, obrir l'arxiu i imprimir-lo. Però tenint en compte que l'oposició reclamava poder-lo veure, es va considerar que era millor retirar l'aprovació i deixar-ho per al proper ple. 

Passat aquest moment de nerviosisme, les dues següents propostes anaven relacionades amb l'aspecte econòmic consistorial. La modificació de crèdits i l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdit mitjançant transfarències van ser dos punts tècnics que van merèixer l'abstenció de l'oposició.

"Símbol de llibertat de Catalunya"
Finalment, al punt 9 va arribar el moment. L'alcalde va llegir la moció presentada pels grups polítics de CiU i ERC en què s'instava a hissar l'estelada a la façana de l'Ajuntament d'Ullastrell. Silenci a la sala, més plena del que és habitual, per escoltar com el batlle llegia amb veu alta i clara que "amb caràcter immediat, després de l'aprovació d'aquesta moció, s'hissi l'estelada com a símbol de llibertat de Catalunya fins que la declaració d'un estat propi i d'una Catalunya independent siguin una realitat".

En el torn d'intervencions, les mirades es van posar sobre els dos partits restants.
UGO va donar les gràcies als impulsors de la moció per donar-los l'oportunitat d'afegir-se. "Estem al marge de temes que considerem fora del nostre àmbit però en temes com els ocupen avui, els donem tot el respecte i importància que es mereixen", va manifestar Claudi Puig. Va voler matisar dues afirmacions en la moció amb les quals no hi estava d'acord però tot i això va deixar clar que cap d'aquestes faria canviar el sentit del vot. La sorpresa va saltar a can PSC, quan els dos regidors al Consistori no només no van votar-hi en contra sinó que "al ser conscients de la voluntat de la majoria del poble creiem que hem de recolzar aquesta moció". Així doncs el seu vot va ser afirmatiu. Van ressonar aplaudiments per tota la sala i fins i tot es va exclamar un "Visca Catalunya lliure". L'eufòria començava a desfermar-se entre el públic assistent.

I la pujada d'adrenalina va arribar al màxim en la següent moció. En aquesta ocasió va ser Miquel Puig, regidor de CiU, l'encarregat de llegir la moció presentada pel seu partit juntament amb ERC per aprovar que "Ullastrell sigui declarat territori català lliure i instar al Parlament de Catalunya que declari la independència de Catalunya". UGO va posar el suspens fins l'últim segon fent un discurs de defensa de la unitat dels catalans però la intenció de vot era clara: a favor. Aquest cop, però, el PSC va recuperar el rumb i va al·legar que "si la moció hagués estat per demanar urgentment a la Generalitat la realització d'un referèndum perquè el poble esculli què vol ser, aleshores haguessim votat afirmativament, però com que la moció no és aquesta ens abstindrem". Així doncs, la moció es va aprovar per majoria i Ullastrell es va convertir en el primer poble del Vallès Occidental en declarar-se "territori càtalà lliure". Amb la posada de l'estelada i la bandera europea al balcó de l'Ajuntament i el cant dels segadors es va posar punt i final a un ple que passarà a la història.